گام به گام با مراحل ایمپلنت یک دندان

مراحل گام به گام ایمپلنت دندان
دسته‌بندی وبلاگ
نویسنده دکتر یزدی زاده
زمان مطالعه
تاریخ انتشار ۱۱ دی ۱۳۴۸
۵/۵ - (۱ امتیاز)

ایمپلنت دندان چیست؟

مراحل ایمپلنت یک دندان، به طور کلّی شامل عملیاتی می‌شود که پایه‌های فرسوده و آسیب‌دیده‌ی دندان‌های از کارافتاده را با پروتزی که در لثّه کاشته می‌شود جایگزین می‌کنند و سپس دندان مصنوعی را به شکل ثابت یا متحرّک بر روی آن سوار می‌کنند.

عمل ایمپلنت یا کاشت دندان، معمولاً برای افرادی که به هر دلیل، بخشی از دندان‌ها یا کلّ آن‌ها را از دست داده باشند انجام می‌شود.

در عمل کاشت یا مراحل ایمپلنت یک دندان، علاوه بر بازگرداندن کارکردهای دندان در جویدن غذا، در واقع نوعی عمل زیبایی نیز به شمار می‌آید، چرا که دندان، نقش بسیار مهمی در زیبایی چهره و طرح لبخند فرد دارد.

تصمیم‌گیری برای عمل‌های مهم، به خصوص در ناحیه‌ی سر، فک و صورت، همیشه برای ما چالش‌برانگیز بوده است. مثلاً ممکن است مدّت‌ها باشد که به انجام دادن یا انصراف از عمل ایمپلنت دندان فکر ‌می‌کنید و هنوز تصمیم قطعی نگرفته باشید.

بدیهی است که برای اخذ یک تصمیم مطمئن، آگاهی لازم است. البته برای تصمیم درمورد ایمپلنت یک دندان، اوّلین قدم، مشورت با پزشک است.

دندان‌پزشک متخصّص در این مرحله، بعد از معاینات کلّی و عکس‌برداری از دهان، نظر خود را درمورد دندان‌های شما اعلام می‌کند که آیا به عمل ایمپلنت نیاز دارد یا خیر.

سپس، چنانچه به عمل ایمپلنت دندان نیاز داشته باشید، مراحل، زمان‌بندی، نوع ایمپلنت که می‌تواند از یک تا سه مرحله‌ای باشد و همه‌ی نکاتی که در طول فرآیند درمان نیاز است را با شما در میان می‌گذارد.

ولی می‌توانید با ما در این مطلب همراه باشید تا به طور کلّی با مراحل ایمپلنت یک دندان آشنا شوید و بدانید که به چه صورت است، چقدر زمان می‌برد و چه عوارض احتمالی دارد.

سعی می‌کنیم مراحل ایمپلنت سه مرحله‌ای دندان را که رایج‌ترین نوع عمل کاشت دندان است، در کنار متن، به صورت تصویری به شما نشان دهیم.

آشنایی با مراحل ایمپلنت یک دندان

مرحله‌ی مقدّماتی:

چنانچه فک و لثّه‌ی شما مشکلاتی داشته باشد و یا دندان‌های کم و آسیب‌دیده‌ای در دهان باقی باشد، بین ۴ تا ۱۲ ماه قبل از ورود به مراحل ایمپلنت یک دندان، می‌بایست این اشکالات رفع شوند، در صورت نیاز، پیوند استخوان صورت گیرد و دندان‌های باقی‌مانده کشیده شوند. فاصله‌ زمانی یادشده به آن دلیل است که باید استخوان به درستی درمان شود و زخم‌ها التیام پیدا کنند.

مرحله اولیه ایمپلنت دندان

قرار دادن ایمپلنت:

بخش بعدی از مراحل ایمپلنت یک دندان، بعد از آماده‌سازی فک و لثّه، پایه‌ی ایمپلنت به صورت یک پیچ فلزی به استخوان فک پیچ می‌شود. این کار حدود یک تا دو ساعت طول می‌کشد که معمولاً در این مدّت به بیمار بیهوشی کامل داده می‌شود.

بهبود و جوش خوردگی این پایه ایمپلنت، برای فکر پایین حدود پنج و برای فک بالا تا ۷ ماه به طول بیانجامد و در این مدّت تحت مراقبت دندانپزشک خود خواهید بود.

مرحله دوم ایمپلنت

کارگذاشتن تاج موقّت:

وقتی که پایه‌ی ایمپلنت با فک به خوبی جوش خورد و آماده شد، آماده‌ی مرحله‌ی بعد یعنی قرار دادن تاج موقّت روی سر ایمپلنت شده‌اید. تاج موقّت، یک قطعه‌ی کوچک است که روی سر ایمپلنت سوار می‌شود تا به شکل‌گیری منظم و درست بافت لثّه در طول درمان کمک کند.

زمانی که این تاج باید باقی بماند، حدود ۱۰ تا ۱۴ روز است. پس از آن‌که بافت لثّه همراه با نگه داشتن تاج موقّت بهبود پیدا کرد، دندانپزشک تاج را برمی‌دارد و مرحله‌ی بعد را آغاز می‌کند.

مرحله سوم کاشت ایمپلنت

قرار دادن اباتمنت (Abutment):

کارگذاشتن اباتمنت بخش مهمی از مراحل ایمپلنت یک دندان است. این قطعه شبیه یک میله‌ی فلزی کوچک است که به پایه‌ی ایمپلنت پیچ می‌شود و حکم پشتیبان تاج دندان را دارد.

پس از قرارگیری کامل هر اباتمنت، دندانپزشک به سراغ جاسازی اباتمنت برای دندان‌های دیگری که قرار است ایمپلنت شوند، می‌رود.

سپس، به طور موقّت تاج روی اباتمنت که از لثّه بیرون است قرار داد می‌شود، در حالی‌که بافت لثّه‌ی شما، درست مثل فرم‌ گرفتن در اطراف یک دندان طبیعی، همچنان که بهبود پیدا می‌کند، فرم دندان مصنوعی را به خود می‌گیرد.

در مراحل ایمپلنت یک دندان، این تاج موقّتی بین چهار تا ۶ هفته با شما است و در طول این زمان، تاج دائمی دندان شما ساخته می‌شود.

مرحله گذاشتن تاج دائم ایمپلنت

کارگذاری تاج دائمی:

حالا لثّه‌ها آن‌طور که باید شکل گرفته و نوبت به آخرین مرحله، یعنی قرار دادن تاج دائمی دندان می‌شود. تاج دائمی که بخش قابل رؤیت دندان است را هم می‌توان به دو شکل «پیچ کردن» یا روش «کاشت دندان با چسب» انجام داد.

معمولاً روش دوّم، بهتر به نظر می‌رسد و طبیعی‌تر است چرا که هیچ گونه حفره‌ای برای پیچ ندارد. در روش اوّل، حفره‌ی ایجاد شده برای پیچ از بعضی زوایا ممکن است دیده شود.

انواع تاج دندان در ایمپلنت:

تاج دندان می‌تواند به دو شکل ثابت و متحرّک باشد که تصمیم درمورد چگونگی آن با شما و دندانپزشک‌تان است؛ این انتخاب می‌تواند مراحل ایمپلنت یک دندان را کمی از هم متفاوت کند؛ چرا که در صورت انتخاب حالت اوّل، دیگر مرحله‌ی فیک کردن دندان را نخواهید داشت. دندان‌های مصنوعی متحرّک، سفید رنگ و با ترکیب مواد پلاستیکی صورتی رنگ به کار رفته در آن هستند، تا آن را طبیعی جلوه دهد و با بافت لثه همخوانی داشته باشد.

این نوع دندان متحرّک معمولاً روی یک قاب فلزی نصب می‌شوند و شما می‌توانید آن‌ها را برای نظافت روزانه بردارید و دوباره جاسازی کنید.

درمورد تاج ثابت، دندان مصنوعی را با پیچ یا چسب به انتهای اباتمنت می‌چسبانند و دیگر قابلیت تحرک و برداشته شدن را ندارد. البته این نوع تاج معمولاً از نوع متحرک، قوی‌تر و پایدارتر است.

ایمپلنت درد دارد؟

در طول مراحل ایمپلنت یک دندان، بخشی از بافت لثه‌ی شما جراحی و تراشیده می‌شود که سبب ایجاد درد ایمپلنت دندان می شود، بنابراین احتمال تورّم، خونریزی، درد، عفونت و کبودی وجود دارد که از این نظر تحت مراقبت پزشک خواهید بود و داروهای مناسب دریافت خواهید کرد.

ولی چنانچه احساس کردید هرکدام از این موارد، شدیدتر از حدّ انتظار است، آن را سریعاً با پزشک خود در جریان بگذارید.

عوارض ایمپلنت دندان

ممکن است که ایمپلنت هم مثل هر عمل جراحی دیگری عوارضی داشته باشد. مثلاً خود دندان مصنوعی ممکن است در اثر عفونت، گزیدگی، دست‌خوردگی یا فشار به دندان، دچار شکستگی شود.

در طول مراحل ایمپلنت یک دندان، درمورد دندان‌هایی که روی فک پایینی سوار می‌شوند، ممکن است عصب زیر فک در اثر حفاری لثه دچار جراحت شود و سوزش یا بی‌حسی ایجاد کند.

این حالت ممکن است موقتی باشد و تا بهبود عصب ادامه داشته باشد و البته امکان آسیب‌دیدگی دائمی نیز وجود دارد. عملیات مربوط به فک بالا هم ممکن است به سینوس‌های بالای فک آسیبی برساند و موجب ایجاد عفونت شود.

البته دندانپزشک برای پیشگیری از این اتفاق معمولاً قبل از شروع به کار عکسبرداری می‌کند تا محل قرارگیری اعصاب و سیسنوس‌ها را مد نظر داشته باشد.

دیگر عوارض احتمالی که ممکن است در طولانی مدت اتفاق بیفتد، تفاوت ساییدگی دندان‌های طبیعی نسبت به مصنوعی است که جلوه‌ی طبیعی خود را از دست می‌دهد و نیاز به اصلاح پیدا می‌کند.

مراقبت از دندان‌های کاشته شده

اساساً شما باید به همان اندازه که لازم است از دندان‌های طبیعی‌تان مراقبت کنید، باید از ایمپلنت خود نگهداری کنید؛ به همان ترتیب، ۲ تا ۳ بار در روز مسواک بزنید، از دهان‌شویه‌های غیرالکلی برای ضدعفونی دهان استفاده نموده و هر ۶ ماه یکبار، دندان خود را به دندانپزشک نشان بدهید.

سعی کردیم در حدّ امکان شما را با جوانب مختلف مراحل ایمپلنت یک دندان آشنا کنیم. امیدواریم که از این مطلب استفاده کرده باشید.

contact icon جهت دریافت مشاوره با ما در ارتباط باشید تماس با ما
نظرات

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *