مطالب مرتبط
بیشتر بخوانید
مطالب مرتبط
بیشتر بخوانید
در علم دندانپزشکی به تاج دندان، کلاه یا پوششی که برای اهداف زیبایی و برگرداندن کارایی و عملکرد بر روی دندان قرار می گیرد می گویند. به عنوان مثال تاج دندان که شبیه به دندان های طبیعی است و در واقع تاج مصنوعی دندان محسوب می شود با اهداف مختلفی استفاده می شود:
اما سؤالی که پیش می آید این است که انواع تاج دندان چیست و به طور کلی چند نوع تاج دندان وجود دارد؟
تاج و روکش دندان انواع مختلفی دارند که هر کدام مزایا و معایب خاص خود را دارند و با توجه به کلیه ی عوامل از قبیل کاربردها، دوام، زیبایی، قیمت و غیره یکی از آنها توسط بیمار انتخاب می گردد هر چند که میتوانید از دندانپزشک خود نیز بخواهید بهترین گزینه را برای شما مشخص کند. با یکدیگر انواع تاج دندان را بررسی می کنیم:
برخلاف گذشته که از طلای خالص به عنوان تاج دندان استفاده می شد امروزه برای افزایش مقاومت و در عین حال کاهش هزینه در ترکیب با فلزاتی مثل پالادیوم یا کروم به صورت آلیاژ استفاده می کنند. معمولا از تاج طلایی دندان برای دندان های عقبی استفاده می کنند که مقاومت بسیار زیادی داشته و تا سالیان طولانی بدون ساییدگی و ترک خوردگی کار خواهند کرد.
جنس دیگر تاج دندان، سرامیکی است که ظاهری بسیار شبیه به دندان های طبیعی دارد و به همین دلیل به عنوان تاج دندان جلو استفاده می شود. البته با اینکه این دسته از تاج های دندانی قدرت کافی دارند اما به علت آسیب پذیر بودن آنها در مقابل ساییده شدن و حتی شکسته شدن، برای دندان های آسیاب توصیه نمی شود.
یک دسته از تاج دندان نیز از فلز بسیار مقاوم و محکمی به نام زیرکونیوم (Zr) ساخته شده اند که هم شفافیت و درخشندگی شبیه به دندان های اصلی دارند و هم قدرت بسیار بیشتری نسبت به جنس سرامیکی دارند اما بهتر است بدانید که عمل های زیبایی دندان مثل بلیچینگ این دندان ها را نسبت به دندان های تازه سفید شده، تیره تر نشان دهد.
تاج دندان رزینی یا چسبی دارای دانه های شیشه ای غیر سمی به رنگ طبیعی دندان هستند و نسبت به نوع سرامیکی هزینه ی کمتری دارند ولی قدرت آنها کمتر است. بیشتر دندانپزشکان این دسته از تاج های دندانی را به صورت موقت پیشنهاد می دهند.
تاج دندان از جنس استیل، در واقع لایه ی فلزی است که به صورت پیش ساخته بر روی دندان قرار می گیرند و چون به صورت موقت هستند، دندانپزشکان بر روی دندان های شیری قرار می دهند تا زمانی که دندان دائمی شروع به رشد کند.
یک نوع تاج دندان که بسیار جدید بوده و قیمتی به مراتب بالاتر از نمونه های دیگر دارد. روکش Emax مقاومت بسیار زیادی داشته و شباهت بسیار زیادی به دندان های اصلی دارد و به همین دلیل یکی از بهترین گزینه ها برای ترمیم دندان های جلویی محسوب می شود. البته توجه داشته باشید که برای استفاده از این نوع تاج دندان باید زیر نظر پزشک متخصص و کاملا حرفه ای باشید.
افراد زیادی از ما سؤال می کنند که تاج دندان چگونه بر روی دندان قرار گرفته و به طور کلی چه پروسه ای طی می شود؟ گذاشتن تاج دندان چندین مرحله دارد که با یکدیگر بررسی می کنیم:
در ابتدا باید ریشه ی دندان چک شود و در صورت لزوم عصب کشی انجام شود.
در مواردی که از بین رفتگی تاج دندان طبیعی بسیار زیاد باشد به حدی که به لثه رسیده باشد و یا حتی بخشی از آن را نیز تخریب کرده باشد، باید جراحی لثه صورت گیرد. پس از آن باید کلیه ی پوسیدگی های دندان برداشته شود و از یک ماده ی پر کننده ی موقت مثل آمالگام تا زمان قالب گیری استفاده خواهد شد.
در صورتی که جراحی لثه صورت گرفته باشد، بافت زیادی از لثه از دست خواهد رفت که باید در داخل ریشه بخش حمایتی مثل Post از جنس فلز داخل کانال قرار گیرد تا روکش دندان را به خود نگه دارد. در بالای این بخش هم کلاهک یا core که مشابه تاج طبیعی دندان است قرار می گیرد.
مرحله ی بعدی برای قرارگیری تاج دندان مصنوعی این است که اطراف و سطح جونده تراش بخورد، و پس از آن از این ناحیه قالب گیری خواهد شد. در نهایت قالب گرفته شده به لابراتور فرستاده خواهد شد.
مرحله ی نهایی نحوه ی گذاشتن تاج دندان، تست آن به منظور قرارگیری صحیح و انتخاب رنگ مورد نظر بیمار است. در نهایت نیز تاج دندان با سیمان چسبانده خواهد شد.
توجه داشته باشید که عمر تاج دندان برحسب نوع و تجربه ی دندانپزشک بین 5 تا 15 سال خواهد بود که حتما باید موارد بهداشتی مانند نخ دندان، مسواک زدن، دهانشویه، عدم جویدن مواد خوراکی سفت، ناخن خوردن و غیره پرهیز کنید تا طول عمر آنها افزایش پیدا کند در غیر این صورت دوباره دچار مشکلاتی نظیر شکستن و آسیب دیدن قرار خواهند گرفت.
همیشه مهم ترین مسأله و سؤال مراجعه کنندگان پس از چکاپ اولیه و مشخص شدن سیر درمانی، هزینههاست که در مورد تاج دندان نیز همین طور است. قیمت تاج دندان ثابت نیست و بسته به عوامل مختلف هزینه ی تاج دندان متغیر خواهد بود.
به عنوان مثال بسته به نوع دکتر انتخابی (محل مطب، سابقه، تجربه و شهرت)، نوع تاج دندان انتخابی، نیاز داشتن دندان به عصب کشی و یا جراحی لثه و حتی هر دو، میزان خرابی دندان، جنس مواد اولیه ی مرغوب و با کیفیت کاملا متفاوت است و نمی توان قیمت ثابت و مشخصی را برای آن تعیین کرد.
با این حال طبق مصوبه ی دندانپزشکی در سال 99، تعرفه ی تاج دندان کامپوزیت حدود 900 هزار تومان، روکش pfm یا آلیاژهای فلزی حدود 1 میلیون تومان که همراه با هزینه ی لابراتور است، روکش سرامیک کامل حدود 1 میلیون و 200 هزار تومان که به همراه هزینه ی لابراتور محاسبه شده است، تاج دندان زیرکونیا همراه با تعرفه ی لابراتور حدود 1 میلیون و 900 هزار تومان و چسباندن هر تاج دندان نیز حدود 60 هزار تومان است.
توجه داشته باشید که نرخ های مصوب در معرض تغییر هستند و بسته به عوامل گفته شده کمتر یا بیشتر خواهند بود به همین دلیل بهترین شیوه برای اطلاع دقیق از قیمت ها، مراجعه به دندانپزشک و ویزیت کامل و سپس تعیین هزینه ها می باشد.
سلام خسته نباشین من رفتم دکترکه عصب کشی کنم گفتن که بایدجراحی تاج فلزی بایدانجام بدم بعددوتاازدندونام وانقدرتراشیدن قدشکوتاه شده تاج فلزی وروکشم برام انجام داذن اومدم خونه دیدم خیلی خیلی کوتاه شبیه دنذون بچه شده حالاراه حلی وجودداره؟
سلام خدمت شما
معمولا وقتی روکش انجام می شود باید مقداری از دندان تراشیده شود تا با ضخامت روکش که مجموعه ای از چینی و فلز هست جبران گردد و گرنه انجام روکش امکان پذیر نیست
و یا در صورت انجام با برجستگی زیاد دیده میشود و نمای زشتی را ایجاد می کند و وقتی روکش گذاشته شود ابعاد دندان به ابعاد نرمال برمیگردد.
برای اطلاعات بیشتر مطلب انواع روکش های زیبایی دندان و روکش های سرامیکی را می تواند مطالعه کنید