امروزه از مواد جدیدی که ترکیبی از پرسیلن و کامپوزیت است برای ترمیم همرنگ دندان استفاده میشود. این نمونه از ترمیم همرنگ دندان بسیار قوی بوده و ماندگاری طولانیمدتی دارد.
ترمیمهای همرنگ دندان که ترکیبی از کامپوزیت رزینی و پرسیلن هستند کاملاً همرنگ با دندانهای طبیعی بیمار بوده و میتوانند از دندانهای آسیبدیده محافظت کنند.
برخلاف ترمیمهایی که با ترکیبات فلزی یا آمالگام انجام میشد و ظاهری غیرطبیعی را برای دندانهای بیمار ایجاد میکرد این نمونه از ترمیم کاملاً همرنگ دندان طبیعی بیمار بوده و ظاهر و عملکرد طبیعی دندان را حفظ می کند.
کامپوزیت موادی برای ترمیم همرنگ دندان است که مخلوطی از شیشه یا سنگ چینی است و دوام و مقاومت خوبی در برابر شکستگی دارد.
این نوع از ترمیم همرنگ دندان برای ترمیمهای کوچک و متوسط که نیاز به مقاومت در برابر فشار متوسط از جویدن دارند مناسب هستند و معمولاً برای دندانهای جلو و عقب استفاده میشوند.
با ترمیم همرنگ دندان میتوان دندانها را با یک ماده شیمیایی قوی پر کرد که با سایر دندانها تطبیق داشته و تقریباً نامرئی به نظر میرسد.
این ترمیم همرنگ 90 تا 95 درصد همانند دندانهای سالم و بدون حفره مقاوم هستند درصورتیکه مواد ترمیمی نقرهایرنگ فقط 40 تا 45 درصد عملکردی همانند یک دندان سالم بدون حفره را فراهم میساختند. ازآنجاییکه در مواد ترمیم همرنگ دندان از جیوه استفاده نمیشود بنابراین این مواد سالمتر از آمالگام های فلزی هستند.
سرفصلهای عنوانشده در این مقاله عبارتاند از:
بهطور سنتی دندانپزشکان از آمالگام های فلزی برای جایگزینی خرابی ساختار دندان استفاده میکنند تا از دندانها در برابر آسیبهای اضافی محافظت کنند.
اما امروزه از مواد ترمیم همرنگ که همانند دندان طبیعی به نظر میرسد، استفاده میشود. هر دو گزینه این امکان را برای دندانپزشک فراهم میسازند که شکل و قدرت یک دندان آسیبدیده را بازیابی کنند اما استفاده از رزینهای کامپوزیتی بسیار مفید است.
این مواد به دلیل ترمیم همرنگ ترجیح داده میشوند. علاوه بر نتایج ایده آل برای ترمیم دندانپزشکان میتوانند از رزینهای کامپوزیتی برای پنهان کردن و اصلاح نقصهای زیبایی دندان نیز استفاده کنند. پوسیدگیهای جزئی یا سایش دندانها با استفاده از مواد پرکننده آمالگام نقرهایرنگ قابلترمیم است.
اگرچه این ترمیمها بازسازی کافی را ارائه میدهند اما دارای نقایصی هستند ازجمله:
در مقابل رزین کامپوزیتی تمامی این نگرانیها را برطرف کرده و بازسازی طبیعی و طولانیمدت دندان را به دنبال خواهند داشت. رزین همرنگ دندان لبخندی یکپارچه و طبیعی را فراهم میسازد.
اگرچه بسیاری از مردم بر این باورند که رزینهای کامپوزیتی پایداری کمتری نسبت به آمالگام داشته اما درواقع این مواد قویتر هستند.
کامپوزیت حفرهها و شیارهای کوچک دندان را پرکرده و یک پیوند جامد ایجاد میکند که میتواند ساختار باقیمانده دندان را تقویت کند.
علاوه بر این مواد همرنگی که برای ترمیم دندان استفاده میشوند به میزان قابلتوجهی به ساختار دندان طبیعی نزدیک بوده و احتمال شکستگی و آسیب دندان را کاهش میدهند.
درنهایت بازسازی دندان با ترمیم همرنگ برای بیماران مبتلا به آلرژیهای فلزی ایمن و مؤثرتر است. ترمیم همرنگ دندان را میتوان در یک جلسه انجام داد.
برای ترمیم همرنگ دندان ابتدا دندانپزشک نقاط اطراف دندان آسیبدیده را بیحس میکند. سپس ممکن است مناطقی که آسیبدیده و خرابشده است را از بین برده تا اطمینان حاصل شود که مواد ترمیم در برابر ساختار سالم دندان قرار میگیرد.
یک ماده اسیدی نقاطی را که شیار یا حفرهای در مینای دندان ایجاد کرده است را پوشش میدهد. این به معنی یک پیوند قوی بین دندان و مواد ترمیمی است.
در مرحله بعد رزین کامپوزیتی بهطور مستقیم در سطح آمادهشده دندان اعمال میشود و حتی کوچکترین شکافهای دندان را پر میکند. سپس از یک نور کم حرارت برای خنک کردن و سفت شدن رزین در محل موردنظر استفاده میشود. در آخر نیز با صاف کردن و صیقل دادن لبخندی بیعیب و نقص ایجاد میشود.
موادی که برای ترمیم همرنگ دندان استفاده میشوند عموماً ترکیبی از کامپوزیتهای رزینی و پرسیلن و یا زیرکونیا و سیلیس هستند. برای درمان پوسیدگی ابتدا دندانپزشک بخش پوسیده دندان را خارج و سپس کامپوزیت رزینی را در حفره ی دندان قرار میدهد.
دندانهایی که براثر ضربات فیزیکی صدمهدیدهاند یا براثر ناخن جویدن و یا دندانقروچه ترکخورده و شکسته و یا فرسوده شدهاند میتوانند به کمک مواد همرنگ دندانترمیم شوند.
ترمیم همرنگ دندان برای ترمیمهای کوچک و متوسط دندان مناسب است و با توجه به میزان آسیبدیدگی دندان معمولاً در یک جلسه انجام میشود.
چنانچه بخش آسیبدیده دندان زیاد باشد ترمیم همرنگ جایگزین بخش آسیبدیده ممکن است در خارج از دهان ساختهشده و سپس بدون استفاده از هرگونه مواد سمی و مضر به دندان متصل میشود.
رزینهای کامپوزیتی که امروزه برای ترمیم همرنگ دندان مورداستفاده قرار میگیرند در دهه 1960 میلادی معرفیشدهاند. ترمیم های همرنگ دندان به ساختار باقیمانده دندان پیوند میخورند ولی در مقابل ترمیم های نقرهای آمالگام در ساختار دندان قفل میشوند.
این ویژگی از ترمیم همرنگ با رزین موجب میشود کهترمیم دندان با رویکردی محافظهکارانه انجام شود. اصلیترین مزیتهای ترمیم همرنگ دندان عبارتاند از:
ترمیم همرنگ دندان کاملاً مطابق با دندانهای طبیعی بیمار بوده و عملکردی مشابه دندان طبیعی را ارائه میدهد.
ترمیم هم رنگ دندان ترکیبی از رزینهای کامپوزیتی و پرسیلن است که رنگ و بافتی مشابه دندان طبیعی دارد. ترمیم دندان با مواد همرنگ کمتر قابلتوجه بوده و نسبت به سایر مواد ترمیمی جذابتر به نظر میرسد.
حفظ زیبایی ظاهری دندان، بازسازی و انطباق رنگ با دندان طبیعی، عدم آسیبپذیری و ماندگاری بالا از مهمترین مزیتهای ترمیم همرنگ دندان است.