روکش های زیبایی دندان

روکش های زیبایی دندان

زیبایی دندان و زیبایی لبخند تأثیر بسیار زیادی در زیبایی و جذب چهره ایفا می‌کند. امروزه دندان‌پزشکان زیبایی با بهره‌گیری از روش‌های درمانی نوین می‌توانند لبخند شما را بهبود ببخشند و لبخندی که دوست دارید را به شما هدیه دهند.

وجود دندان‌های آسیب‌دیده که دچار کرم‌خوردگی شده و یا تغییر رنگ دندان‌ها می‌تواند بسیار آزاردهنده باشد.

روکش های زیبایی دندان

روکش‌های زیبایی دندان یک کلاهک فلزی، سرامیکی و یا ترکیبی از هر دو می‌باشند که جهت بازسازی و ترمیم دندان‌های آسیب‌دیده بروی قسمتی از دندان که در بالای خط لثه واقع‌شده، قرار می‌گیرند و سبب بازگرداندن اندازه و فرم طبیعی دندان می‌شوند.

روکش‌های زیبایی دندان با سیمان مخصوص دندان‌پزشکی بروی دندان‌ها چسبانده شده و جایگزین سطح خارجی مینای دندان می‌شوند بنابراین علاوه بر زیبایی سبب استحکام و تقویت دندان‌ها نیز خواهند شد.

چسباندن این روکش‌های زیبایی دندان بروی ایمپلنت‌های سالم نیز امکان‌پذیر می‌باشد و به‌راحتی نیز قابل جدا شدن از روی دندان نمی‌باشند بنابراین احتمال صدمه دیدن و تخریب روکش‌های زیبایی دندان بسیار کم است.

سرفصل­های عنوان­شده در این مقاله عبارت­اند از:

کاربرد روکش‌های زیبایی دندان

روکش‌ها جهت ترمیم و زیبایی دندان‌ها مورداستفاده قرار می‌گیرند. روکش‌های زیبایی دندان در مقایسه با سایر روش‌های درمانی دندانپزشکی ماندگاری و دوام بیشتری داشته ازاین‌رو جهت بازسازی و ترمیم دندان‌ها بسیار مناسب می‌باشند.

دندان‌پزشک برای ترمیم دندان‌های شکسته می‌تواند از روکش دندان استفاده کند. گاهی اوقات به دلیل آسیب‌دیدگی زیاد دندان، دندان‌پزشک زمان عصب‌کشی ناچار به تراشیدن بخش زیادی از دیواره دندان خواهد شد در این مواقع که دیواره‌ای برای نگه‌داری مواد پرکننده دندان باقی نمانده می‌توان از روکش‌های زیبایی دندان بهره برد تا در کنار زیبایی از مواد پرکننده دندان  نیز محافظت شود.

روکش‌های زیبایی دندان علاوه بر محافظت از دندان‌های عصب‌کشی شده و تقویت و افزایش استحکام آن‌ها، برای اتصال بریج  دندان و همین‌طور جهت ترمیم دندان‌های شکسته نیز کاربرد دارند و راه‌حل مناسبی برای بسیاری از مشکلات حاد دندانی می‌باشند.

روکش‌های زیبایی دندان با پوشاندن سطح خارجی دندان در زیباسازی و بهبود وضعیت ظاهری دندان بسیار مؤثر بوده و سبب زیباتر شدن رنگ، شکل و ردیف شدن دندان­ها می‌شوند.

روکش‌ها همچنین برای پوشاندن ایمپلنت نیز مورداستفاده قرار می‌گیرند و دندان‌های بیمار را سالم و مقاوم نگه می‌دارند.

اگرچه انجام هم‌زمان ارتودنسی و روکش دندان مشکلی ایجاد نمی‌کند اما دندان‌پزشکان توصیه می‌کنند که بیماران استفاده از روکش‌های زیبایی دندان را به بعد از ارتودنسی موکول کنند.

روکش‌های زیبایی دندان علاوه بر محافظت از دندان‌های عصب‌کشی شده و تقویت و افزایش استحکام آن‌ها، برای اتصال بریج دندان و همین‌طور جهت ترمیم دندان‌های شکسته نیز کاربرد دارند و راه‌حل مناسبی برای بسیاری از مشکلات حاد دندانی می‌باشند.

انواع روکش‌های زیبایی دندان

روکش‌های زیبایی دندان که اغلب برای حفظ ظرافت و زیبایی دندان مورد استفاده قرار می‌گیرند فریم‌هایی هستند که بروی دندان قرار داده‌شده و سبب استحکام و مقاومت دندان‌های می‌شوند.

این فریم‌های زیبایی ظاهری شبیه به دندان داشته و بسیار همرنگ با سایر دندان‌های بیمار می‌باشد. انتخاب روکش مناسب به مشکل دندان و میزان آسیب‌دیدگی آن بستگی دارد.

روکش‌های زیبایی دندان بر اساس جنس و ساختارشان به چند دسته طبقه‌بندی می‌شوند:

  1. لومینیرز:

برخلاف وینر­های سنتی که ضخیم هستند، لومینیرز با ضخامتی حدود ۰.۲ میلی‌متر و بسیار شفاف بوده که ظاهری شبیه به مینای دندان را تداعی می‌کند.

این مدل از روکش‌های زیبایی دندان برای اصلاح دندان‌های فاصله‌دار، با فاصله­ و یا انحرافات ناچیز کاربرد دارند. برای استفاده از لومینیرز نیازی به ساییدن لایه بیرونی دندان نیست.

لومینیرز روشی بدون درد و آسان با عدم بروز حساسیت می‌باشد که برای سفید شدن دندان با دوام بالا بسیار مطلوب خواهد بود.

به‌طورکلی برای اصلاح دندان‌های شکسته و ترک‌خورده، دندان‌های لک‌دار، درهم‌ریختگی جزئی دندان، تغییر دندان به دلیل پوسیدگی و اصلاح طرح لبخند می‌توان از روکش‌های لومینیرز استفاده کرد.

لومینیرز در دو جلسه قابل‌نصب بروی دندان می‌باشد. در جلسه اول یک قالب سفارشی از دندان بیمار گرفته می‌شود و سایه­ ی رنگی مناسب دندان انتخاب می‌شود.

در جلسه دوم قالب‌های آماده‌شده بروی دندان نصب می‌شوند.

لومینیرز یکی از روکش‌های زیبایی دندان می‌باشد
  1. لمینت:

یکی از رایج‌ترین روکش‌های زیبایی دندان، لمینت دندان می‌باشد.

لمینت سرامیک و ونیر کامپوزیت لایه‌ای هم‌رنگ دندان هستند که جهت اصلاح مشکلات دندان و یا اصلاح طرح لبخند مورداستفاده قرار می‌گیرد.

ضخامت لمینت ۰.۵ تا ۱ میلی‌متر است که اگر از نوع ونیر کامپوزیت باشد بدون تراش دندان مورداستفاده قرار می‌گیرد.

اما لمینت­های سرامیکی در لابراتوارهای دندان‌پزشکی ساخته‌شده لذا برای چسباندن آن بروی دندان‌ها نیاز است که سطح دندان تراش داده شود که این امر سبب از بین رفتن بخشی از مینای دندان خواهد شد.

لمینت برای اصلاح رنگ دندان، به‌هم‌ریختگی دندان‌هایی با فاصله زیاد، ترک‌خوردگی و شکستگی دندان بسیار مناسب می‌باشند اما تأثیری در جلوگیری از پوسیدگی دندان ندارند.

اشخاصی که زمان زیادی برای انجام عملیات ارتودنسی جهت اصلاح به‌هم‌ریختگی دندان خود ندارند می‌توانند از لمینت استفاده کنند.

لمینت سرامیکی برخلاف کامپوزیت‌هایی که از جنس پلیمر هستند در برابر تغییر رنگ مقاوم بوده و بدون بی‌حسی و در دو جلسه قابل انجام می‌باشد.

  1. لیتیوم:

روکش‌های لیتیوم از نوع سرامیک‌های شیشه‌ای هستند و در گروه ساختارهای کریستالی و یا لیتیوم دی سیلیکات قرار می‌گیرند که از جنس کوارتز، لیتیوم دی‌اکسید، اکسید فسفر، آلومینا و یا اکسید پتاسیم ساخته می‌شوند.

باوجود این ترکیبات خاص روکش‌های لیتیوم را می‌توان با انبساط گرمایی بسیار کم ساخت، ازاین‌رو روکش‌های لیتیوم مقاومت بالایی داشته و زیبایی خاصی به دندان‌ها می‌بخشند.

برخی از روکش‌های زیبایی دندان با دستگاه CAD/CAM ساخته می‌شود
  1. زیرکونیوم:

زیرکونیوم یکی از انواع روکش‌های تمام سرامیک است که مقاومت بیشتری نسبت به سایر روکش‌های سرامیکی و پرسلن دارد و با تکنولوژی CAD/ CAM ساخته می‌شود.

زیرکونیوم سفیدرنگ بوده و استحکام بیشتری نسبت به آلیاژهای فلزی دارد. درواقع در ساخت روکش‌های زیرکونیوم از عنصر زیرکونیوم اکسید استفاده می‌شود که با استحکام بالای خود، زیبایی دندان‌های طبیعی را احیا کرده و برای افرادی که به روکش‌هایی با آلیاژهای فلزی آلرژی دارند بسیار مناسب می‌باشد.

زیرکونیوم همانند روکش‌های پرسلن شفاف نیست و اجازه عبور نور را از خود نمی‌دهد بنابراین طبیعی نبودن آن آشکار خواهد بود.

روکش‌های زیرکونیوم گران بوده و اگر گلیز نشده باشند سبب سایش دندان‌های مقابل خواهند شد. این نوع از روکش‌های زیبایی دندان از تناسب و استحکام بالایی برخوردار بوده و طول عمر بالایی دارد.

روکش‌های زیبایی دندان از چه موادی ساخته می‌شوند؟

روکش‌های زیبایی دندان از دو جنس فلز یا سرامیک و یا ترکیب فلز و سرامیک (pfm) ساخته می‌شوند.

  1.  روکش‌های فلزی ساخته‌شده از آلیاژهای فلزی هستند که در سه دسته قیمتی، نیمه قیمی و معمولی دسته‌بندی می‌شوند. روکش‌های فلزی قیمتی شامل ۶۰ درصد طلا، پلاتینیوم و گاهی پالادیوم هستند. میزان درصد آلیاژهای فلزی در روکش‌های نیمه قیمتی ۲۵ درصد و آلیاژهای معمولی کمتر از ۲۵ درصد فلزات قیمتی فوق را شامل می‌شوند.
  2. روکش‌های سرامیکی: این نوع از روکش‌های زیبایی دندان از نوعی سرامیک به نام پرسلن ساخته‌شده‌اند که نسبت به روکش pfm که در ادامه معرفی می‌شود، ظاهری طبیعی‌تر دارد. اشخاصی که به آلیاژهای فلزی آلرژی دارند می‌توانند از این جنس روکش‌ها برای اصلاح مشکلات دندان خود استفاده کنند. ساختار این روکش‌ها بسیار ضعیف است بنابراین فقط برای روکش کردن دندان‌های قدامی که زیبایی آن‌ها مدنظر می‌باشد مورداستفاده قرار می‌گیرند.
مواد مورد استفاده در روکش‌های زیبایی دندان
  1. روکش‌های pfm (ترکیب فلز و سرامیک): این نوع روکش‌ها پوشش‌های فلزی با روکشی سرامیکی می‌باشند که مانند محافظ بروی دندان کار گذاشته می‌شوند. این مدل از روکش‌های زیبایی دندان استحکام بالایی داشته و زیبایی ظاهری دندان را بهبود می­بخشد. در صورت عدم گلیز شدن روکش سبب سایش دندان مقابل می‌شود و احتمال ترک یا پریدگی سرامیک این نوع روکش وجود دارد. در بعضی مواقع فلز لبه روکش بروی لثه دیده می‌شود که ظاهر ناخوشایندی را برای دندان ایجاد می‌کند.

روکش‌های زیبایی دندان که جهت پوشاندن مشکلات دندان و اصلاح طرح لبخند استفاده می‌شوند لایه‌های محافظی از جنس فلز، سرامیک و یا ترکیب این دو هستند که برای ترمیم دندان‌های عصب‌کشی شده، پوشاندن فواصل بین دندان، اصلاح درهم‌ریختگی دندان، ترک و شکستگی دندان و همین‌طور جهت حفظ زیبایی طبیعی دندان مورداستفاده قرار می‌گیرند.

لمینت، لومینیرز، لیتیوم و زیرکونیوم از انواع روکش‌های زیبایی دندان می‌باشند.

نظرات

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *