آنچه باید در مورد عفونت دندان بدانید!

عفونت دندان
دسته‌بندی وبلاگ
نویسنده دکتر یزدی زاده
زمان مطالعه
تاریخ انتشار ۱۱ دی ۱۳۴۸
به این مقاله امتیاز دهید

عفونت دندان

عفونت دندان یا آبسه، کیست مملو از چرک می باشد که به طور معمول در فضای اطراف ریشه دندان عفونی شده به وجود می آید، و همه افراد از جوان تا پیر را مبتلا می کند.

اگر به عفونت دندان توجه نشود، به سایر نواحی بدن نظیر گردن، سر و فک سرایت می یابد. رایج ترین و معمول ترین عفونت ها در سر و گردن، عفونت دندان می باشد.

هنگامی که دندانی دچار عارضه پوسیدگی می شود، باکتری ها با ایجاد بی نظمی در دندان، مغز استخوان و لثه، پالپ و آب را احاطه کرده، که نتیجه آن تورم و به وجود آمدن آبسه می باشد.

در اغلب موارد عفونت دندان، در نوک ریشه دندان متمرکز می شود، اما احتمال پخش شدن آن به بافت های مجاور نیز وجود دارد. متمرکز بودن یا پخش شدن عفونت به مقاومت شخص و قدرت باکتری بستگی دارد.

در شرایطی که بدن دچار ضعف ایمنی باشد و همینطور مواردی که شخص مبتلا به بیماری دیابت کنترل نشده باشد، عفونت خیلی سریع پخش شده و نسوج اطراف را نیز درگیر می کند. به همین دلیل در صورت مشاهده عفونت دندان، بدون فوت وقت باید با مراجعه به دندان پزشک، نسبت به درمان آن اقدام کرد.

 

علایم عفونت دندان

از قابل تشخیص ترین علایم عفونت دندان، التهاب لثه و دندان می باشد. التهاب دندان، با ایجاد درد پایدار به ویژه در هنگام بلعیدن غذا افزایش پیدا می کند.

حتی این درد می تواند باعث بی خوابی گردد. حساسیت به غذاهای سرد و گرم و ایجاد درد در هنگام غذا خوردن، به صورتی که در دهان طعم تلخ احساس شود، نیز می تواند از علایم عفونت باشد.

به وجود آمدن بوی بد در دهان، یکی از علت های آبسه دندان و التهاب عفونت است. تب و افزایش درجه حرارت بدن و احساس خستگی، یکی از نشانه های بارز عفونت دندان محسوب می شود. علایم دیگر عفونت عبارتند از:

  • تورم غدد لنفاوی
  • مشکل تنفس یا سخت شدن تنفس
  • تورم و قرمزی لثه
  • احساس درد در ناحیه گوش
  • چرک های مرطوب و خیس در دهان
  • متورم شدن شدید هر دو فک
  • سرگیجه
  • دل درد
علائم عفونت و آبسه دندان

التهاب استخوان، نوعی از عفونت دندان است که در این حالت، عفونت در استخوان نگهدارنده دور دندان متمرکز می ماند. یکی از عوارض این نوع عفونت، حساس شدن دندان به ضربه می باشد.

همچنین در این حالت احساس می شود که دندان از حفره خود بیرون قرار گرفته است. در شرایطی که عفونت از استخوان عبور کرده و به بافت نرم سرایت کند، این فرآیند منجر به ایجاد تورم می گردد.

این نوع عفونت، سلولیت می باشد. در نوع سلولیت، عفونت در یک ناحیه متمرکز نمی ماند و چرکی هم به دنبال خود ندارد. نوع دیگر عفونت دندان، آبسه است که در این حالت، عفونت علاوه بر اینکه در یک ناحیه متمرکز می ماند باعث ایجاد چرک نیز می گردد.

در برخی شرایط آبسه به وجود آمده باعث فشار آوردن به عضلات می شود، به صورتی که در این شرایط دهان به آسانی باز نمی گردد.

برای کاهش درد دندان ناشی از عفونت دندان تا قبل از مراجعه به دندان پزشک، با رعایت یک سری اصول نسبت به تسکین آن می توان اقدام کرد. از جمله این اصول، خودداری کردن از خوردن مایعات و غذاهای خیلی سرد و گرم، نخ دندان نکشیدن در اطراف ناحیه آسیب دیده، غذا خوردن با طرف سالم دندان و استفاده کردن از مسواک نرم، می باشد.

یکی از معمول ترین و رایج ترین درمان های عفونت دندان که می تواند باعث نگهداری دندان شود، عصب کشی است. در این شیوه درمان، دندان پزشک با استفاده از مته و تراش پالپ دندان تا نزدیکی لثه، دندان را با مواد مخصوص پر می کند. در این صورت فرم دندان عصب کشی شده مانند سایر دندان های دیگر می باشد. از دیگر شیوه های درمان آبسه، می توان به تجویز آنتی بیوتیک توسط پزشک معالج، جراحی و کشیدن دندان اشاره کرد.

درمان عفونت دندان کشیده شده

عفونت دندان کشیده شده

در مورد عفونت دندان کشیده شده، اگر با بررسی و تشخیص دندان پزشک امکان تشکیل شدن عفونت وجود داشته باشد، ممکن است قبل یا بعد از کشیدن دندان اقدام به تجویز آنتی بیوتیک، به منظور درمان عفونت ایجاد شده کند.

در شرایطی که با کشیدن ناقص دندان، ریشه دندان در فک هنوز وجود دارد، پزشک معالج در ابتدا ریشه دندان را از دهان خارج می کند، تا از عفونت تشکیل شده جلوگیری به عمل آید.

عفونت دندان عصب کشی شده

عفونت دندان عصب کشی شده، به ویژه بعد از انجام عصب کشی امکان دارد.

در این شرایط اگر عفونت تشکیل شده کم باشد و به ریشه دندان سرایت نکرده باشد، و فقط ناحیه استخوان و لثه را در بر گرفته باشد، برای حل این مشکل، استفاده از داروهای ضد عفونت کارساز و مفید است. یکی از عوامل ایجاد عفونت و تورم پس از عصب کشی، نفوذ کردن مواد ریز شده باقیمانده عصب به نوک ریشه و درون بافت اطراف دهان می باشد، که در این حالت به وسیله مقاومت مناسب بدن، مواد جذب شده، درد و عفونت، در فاصله زمانی اندک بهبود می یابد.

یکی دیگر از علل عفونت دندان عصب کشی شده، وجود داشتن عفونت در استخوان و لثه مجاور دندان عصب کشی شده می باشد. در این حالت به دلیل بسته شدن راه تخلیه ترشحات عفونت، این ترشحات با ایجاد فشار در نوک ریشه دندان و متعاقب آن، بروز درد و تورم، در پی یافتن راهی برای خروج می باشند.

عوارض عفونت دندان می تواند باعث سرایت و درگیر شدن ناحیه های گوناگونی از سر و گردن شود. ناحیه زیر چانه با وجود آمدن عفونت در دندان های قدامی فک پایین، درگیر می شود. فضای زیر زبان یا زیر فکی، با عفونت دندان های آسیای فک پایین درگیر می شود.

در این شرایط دهان به راحتی باز نمی شود و عمل بلع نیز با مشکل روبرو می گردد. انتشار و سرایت عفونت به حفره بینی، با تشکیل عفونت در دندان های قدامی فک بالا، ایجاد می شود.

عفونت دندان های نیش فک بالا، باعث سرایت عفونت به فضای زیر چشم یا سینوس می شود. گسترش و سرایت عفونت در فضای کام یا گونه، با عفونت دندان های آسیای فک بالا به وجود می آید.

با تشکیل عفونت های دندانی، فضاهای گیجگاهی، بناگوشی و حلقی هم درگیر می شوند. همچنین از عوارض عفونت دندان، انتشار عفونت به سایر مناطق بدن است، که حتی امکان دارد موجب بسته شدن راه های تنفسی در فرد نیز شوند.

عفونت دندان عصب کشی شده

نحوه تخلیه آبسه دندان

نحوه تخلیه عفونت یا آبسه دندان، یکی از شیوه های متداول به منظور درمان آبسه و عفونت به شمار می رود. برای تخلیه آبسه تشکیل شده در دندان، دندان پزشک با احتیاط پوشش پاکت را خراش داده و سپس نسبت به تخلیه آبسه اقدام می کند.

پس از تخلیه عفونت تشکیل شده، دندان پزشک اقدام به جرم گیری دندان و ریشه دندان می کند. جرم گیری دندان، برای از بین بردن جرم و پلاک چسبیده به دندان، امری مهم و ضروری محسوب می گردد.

همچنین با استفاده از جرم گیری، از به وجود آمدن مجدد آبسه و عفونت دندان جلوگیری به عمل می آید. پاکت عمقی لثه، به منظور جلوگیری از عفونت مجدد لثه بسیار لازم می باشد.

پس از بهبود آبسه، جراحی استخوان یا بازیابی هدایت شده لثه یکی از درمان های قطعی برای جلوگیری از تشکیل آبسه های مجدد می باشد. اگر عفونت دندان در مجاور نواحی که به صورت نامناسب ترمیم انجام گرفته است، به وجود آید، امکان دارد نیاز به انجام ترمیم مجدد دندان شود.

contact icon جهت دریافت مشاوره با ما در ارتباط باشید تماس با ما
نظرات
16 دیدگاه در "آنچه باید در مورد عفونت دندان بدانید!"
Avatar محمد امین گفت:

با سلام می خواستم بدونم درمان عفونت دندان چقدر زمان می بره

دکتر یزدی زاده دکتر یزدی زاده گفت:

با سلام خدمت شما طول درمان عفونت دندان بستگی به میزان عفونت در دهان شما برمی گرده و هر چقدر این میزان بیشتر باشه زمان بیشتری تا بهبود کامل طول میکشه

Avatar مامان بهاری گفت:

آیا عوارض عفونت دندان جز موارد جبران ناپذیر بحساب می ِیاد یعنی ممکن هست خسارتش جبران ناپذیر باشه

دکتر یزدی زاده دکتر یزدی زاده گفت:

با سلام خدمت شما بله موارد زیادی دیده شده که از نادیده گرفتن عفونت دندان دچار عوارض جبران ناپذیری شده حتما توصیه میکنیم این موارد رو جدی بگیرید

Avatar حسین ازور گفت:

از عوارض عفونت دندان در بدن هم برامون میشه بگید ؟

دکتر یزدی زاده دکتر یزدی زاده گفت:

با سلام بله دوست عزیز حتما در مقاله ای جداگانه به بررسی عوارض عفونت دندان در بدن می پردازیم

Avatar مهناز یزدانی گفت:

راه های درمان عفونت دندان چیه من واقعا دارم از این درد اذیت میشم و هیچ دندان پزشکی الان ویزیت نمیکنه

دکتر یزدی زاده دکتر یزدی زاده گفت:

با سلام خدمت شما دوست عزیز پیشنهاد میکنم حتما مقاله
عفونت دندان را چگونه درمان کنیم؟ و ۱۲ درمان درد دندان عفونتی در خانه ( دوران کرونا و قرنطینه) را مطالعه کنید توضیحاتی بسیار مفید و عملی برای مشکل شما ارائه شده

Avatar سمیرا گفت:

با سلام و خسته نباشید علائم عفونت دندان چیه چجوری متوجه بشیم ؟

دکتر یزدی زاده دکتر یزدی زاده گفت:

با سلام خدمت شما از علائم عفونت دندان: درد هنگام جویدن غذا، التهاب، قرمزی، حساسیت دندان به گرما و سرما و سخت باز شدن دهان است.
علائم عمومی عفونت دندان شامل: تب، میزان نبض و تنفس بالا و التهاب غدد لنفاوی موضعی است. البته بسته به میزان پیشرفت عفونت، بعضی علامت‌ها بیشتر و بعضی علامت‌ها کمتر دیده می‌شوند

Avatar سمیرا گفت:

سلام خسته نباشید می خواستم بدونم علت عفونت دندان می تونه از چی باشه ؟

دکتر یزدی زاده دکتر یزدی زاده گفت:

با سلام خدمت شما دوست عزیز سیستم ایمنی ضعیف یکی از عوامل موثر در عفونت دندان هست البته عوامل زیادی می تونه زمینه ساز این مشکل باشه که جایی بحث دارد

Avatar مارینا گفت:

سلام خسته نباشین سه روز میشه دندانم را کشیدم وبخیه خورده باهش سرم درد داره طرفی که دندانم را کشیدم همون طرف رگ ای سرم یهویی به سوزش میادعفونت هم داره باید چه کرد؟

دکتر یزدی زاده دکتر یزدی زاده گفت:

سلام خدمت شما همراه گرامی
حتما به پزشک خود مراجعه کنید تا از عفونت آن مطلع شوید

Avatar koli گفت:

عفونت دندان باعث مرگ میشود؟

دکتر یزدی زاده دکتر یزدی زاده گفت:

سلام خدمت شما
بله میتواند باعث مرگ شود مخصوصا در افرادی که سیسم ایمنی ضعیفی دارند یا اینکه در صورت عدم کنترل عفونت یا در بعضی دندان ها مخصوصا در فک پایین و مخصوصا دندان اول جایی قرار گرفته اند که عفونت آنها به راحتی به قفسه سینه، قلب، ریه یا خون منتقل می شود و به همین دلیل عفونت دندان باید جدی گرفته شود و ممکن است در مواردی نادر باعث مرگ هم شود.
مطالب بیشتر در مورد انواع عفونت دندان را می توانید از این صفحه “تمام مطالب عفونت دندان” دنبال کنید

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *