همه چیز در مورد کشیدن دندان
دسته‌بندی وبلاگ
نویسنده دکتر یزدی زاده
زمان مطالعه
تاریخ انتشار ۱۱ دی ۱۳۴۸
به این مقاله امتیاز دهید

کشیدن دندان، درآوردن دندان توسط متخصص دندان پزشکی از جایگاه آن در استخوان فک می باشد. به عبارت دیگر عملی که توسط دندان پزشک یک یا چند دندان درآورده می شود را، کشیدن دندان می نامند.

در گذشته، کشیدن دندان، پرکاربردترین روش درمانی برای پوسیدگی و خرابی دندان به شمار می رفت. دلیل انجام این کار عدم پیشرفت و گستردگی تجهیزات دندان پزشکی بود.

در عصر حاضر به دلیل پیشرفت علم، تکنولوژی و تولد تجهیزات مدرن دندان پزشکی، یکی از آخرین گزینه های درمانی به منظور ترمیم و بهبود دندان های آسیب دیده، کشیدن دندان به شمار می رود.

بیرون کشیدن دندان از حفره لثه، توسط دندان پزشک عمومی، متخصص لثه، جراح دهان و دندان، صورت می گیرد.

دلایل و علت های کشیدن دندان

دلایل کشیدن دندان

پوسیدگی، رایج ترین و معمول ترین علت برای کشیدن دندان محسوب می شود. زمانی که شدت آسیب دندان زیاد باشد، و برای فرد امکان ترمیم و پرکردن میسر نباشد، اقدام به کشیدن دندان می گردد.

در این زمینه اگر اقدام درمانی دیر صورت گیرد امکان سرایت پوسیدگی به سایر دندان های مجاور نیز متصور است. نامرتبی دندان ها، شلوغی و به هم فشردگی آنها نیز ممکن است باعث خارج کردن دندان از دهان شود، چرا که برای درمان ارتودنسی، نظم در دندان ها، وجود فضای کافی و مناسب در دندان امری لازم و ضروری می باشد.

اگر در این شرایط دندان پزشک پس از بررسی، تشخیص دهد که نیاز به فضای بیشتری برای درمان می باشد، با کشیدن دندان، این امر را میسر می سازد.

همچنین اگر برای دندان امکان رشد و رویش کافی مهیا نباشد و در فک نهفته و پنهان باشد، آن دندان توسط پزشک معالج از دهان خارج می شود.

ایجاد کیست، تومورهای خوش خیم و بدخیم در ناحیه دهان و دندان به منظور جلوگیری از عفونت، یکی دیگر از علل خارج کردن دندان از دهان می باشد.

همچنین عواملی نظیر شکستگی و آسیب دیدگی دندان، بیماری لثه، عفونت عمقی دندان و آبسه نیز می توانند منجر به کشیدن دندان شوند. با کشیدن دندان از گسترش و سرایت عفونت به سایر ناحیه های دهان جلوگیری به عمل می آید.

قبل از کشیدن دندان بیمار باید شرح حال، وضعیت و شرایط خود را به پزشک معالج اطلاع دهد. همچنین اطلاع دادن در مورد سابقه ابتلا به عوارضی که عفونت را افزایش می دهد، ضروری می باشد، چرا که پس از درآوردن دندان از دهان ممکن است باکتری ها وارد جریان خون گردند.

از جمله عوامل افزایش دهنده عفونت می توان به ضعیف بودن سیستم ایمنی، انجام دادن عمل جراحی مانند تعویض مفصل، بیماری کبدی و بیماری قلبی، را اشاره کرد.

کشیدن دندان به وسیله عمل جراحی و با تزریق آمپول بی حسی موضعی صورت می گیرد. پس ار تاثیر داروی بی حسی، دندان پزشک با برداشتن اتصالات فیبری بین دندان، لثه و رباط پریودنتال عمل را آغاز می نماید. سپس دندان را در حفره دندانی با استفاده از ابزاری به نام الویتور (elevator) لق می سازد.

پس از لق شدن دندان، با اعمال نیروی کنترل شده و ملایم توسط پزشک، دندان از دهان خارج می شود. پس از انجام این مراحل و درآوردن دندان از دهان، حفره استخوانی دور دندان را پزشک معالج فشار داده تا باعث چسبیدن به استخوان فک شود، و در مرحله آخر برای کنترل خونریزی و تشکیل شدن لخته خون داخل حفره دندان، گاز پانسمان را بر روی آن قرار می دهد.

کشیدن دندان عقل در شرایط خاصی ضرورت می یابد. دندان عقل پس از پوسیدگی، باعث سرایت پوسیدگی به دندان های مجاور و ایجاد عفونت در اطراف دندان ها می شود، که ناگزیر باید به کشیدن دندان عقل اقدام کرد.

علاوه بر این به دلیل اینکه دندان عقل در ردیف های آخر دهان رشد و رویش می نماید و فضای کافی برای رشد ندارد، با فشار وارد آورده به دندان های مجاور سبب نامرتبی، بی نظمی و کج قرار گرفتن دندان ها می گردد.

همچنین دندان عقل در ناحیه سر، گوش، فک و چشم موجب ایجاد احساس دندان درد و ناراحتی برای فرد می شود که در نتیجه برای جلوگیری و مقابله با این دردها، راه حل مناسب و مفید، کشیدن دندان عقل توسط دندان پزشک است.

مراقبت های بعد از کشیدن دندان

مراقبت های بعد از کشیدن دندان

پس از کشیدن دندان، رعایت اصول بهداشتی در جهت مراقبت از دندان و به منظور جلوگیری از التهاب و تشدید آن لازم و ضروری می باشد. اولین گام در جهت تحقق این امر و التیام و بهبودی پس از کشیدن دندان، رعایت بهداشت دهان و دندان است.

استفاده از مواد غذایی نرم تا دو روز پس از درآوردن دندان از دهان مفید می باشد، چرا که این مورد علاوه بر باز نشدن لخته خون، به بهبود و التیام زخم کمک می کند.

از جویدن غذا با سمت کشیده شده باید خودداری کرد. انجام فعالیت شدید بدنی باعث باز شدن لخته خون و همینطور خونریزی می شود. استعمال دخانیات تا یک روز پس از کشیدن دندان نباید صورت گیرد.

خونریزی زخم در ۲۴ ساعت پس از خارج کردن دندان از دهان امری عادی می باشد. در این شرایط استفاده از یک دستمال تمیز یا گاز پانسمان به مدت ۳۰ دقیقه بر روی زخم بسیار مناسب و مفید است.

پس از درآوردن دندان تورم دهان و قسمتی از صورت طبیعی می باشد. بعد از ۲ یا ۳ روز تورم به بیشترین حد خود می رسد و با از بین رفتن تورم امکان دارد کبودی ایجاد شود، که این مورد هم در طی یک هفته بهبود می یابد.

شستشوی دهان ۲۴ ساعت پس از کشیدن با استفاده از آب و نمک، کمک زیادی به تمیز شدن محل زخم می نماید. از مالیدن زبان بر روی زخم و بررسی کردن آن با انگشت باید خودداری کرد.

تا یک روز پس از درآوردن دندان از دهان، از خوردن نوشیدنی های داغ و غذاهای سفت باید پرهیز نمود. مصرف غذاهای سرد مانند ماست و بستنی برای کاهش و تسکین درد مفید می باشد.

علت ها و مراقبتهای کشیدن دندان

پس از کشیدن دندان، حفره ای که دندان از آن بیرون آورده شده، لبریز از خون است. این خون پس از مدتی لخته شده، التیام و بهبودی زخم را میسر می سازد.

لخته خون ایجاد شده بر روی استخوان فک باعث به وجود آمدن پوششی روی آن می شود، که از خونریزی و انتقال میکروب ها به بافت داخلی بدن جلوگیری به عمل می آورد.

ایجاد فشار به وسیله تف کردن، قرقره کردن آب نمک، استفاده از نوشیدنی های داغ و مصرف سیگار، باعث از بین رفتن لخته خون ایجاد شده روی استخوان می گردد، که سبب می شود استخوان بدون محافظت و در برابر هوا و بزاق قرار گرفته و احساس درد شدید و عفونت در آن به وجود آید. به این فرآیند، پدیده حفره خشک (dry socket) می گویند.

این پدیده با پیشرفت و گسترش به لثه ها می تواند منجر به عفونت لثه پس از کشیدن دندان شود. پاکسازی و تمیزکاری محل کشیده شده، تعویض روزانه پانسمان، تجویز داروهای ضد التهاب مانند پروفن توسط پزشک، و همینطور تجویز آنتی بیوتیک به درمان عفونت لثه بعد از کشیدن دندان بسیار کمک می کند.

یکی از علایم عفونت بعد از کشیدن دندان، تب می باشد. افزایش درجه حرارت بدن یک فرآیند طبیعی برای از بین بردن ویروس ها و باکتری ها است. تب بعد از عفونت دندان نیز نشانه مبارزه بدن با عفونت ها می باشد.

با افزایش درجه حرارت بدن به طور مداوم پس از چند روز، مراجعه به دندان پزشک را ضروری می سازد. همچنین از دیگر علایم عفونت بعد از کشیدن دندان می توان به سردرد، بی خوابی، ناراحتی و درد در هنگام خوردن غذا، ناخوشی عمومی و التهاب شدید دهان و دندان اشاره کرد.

contact icon جهت دریافت مشاوره با ما در ارتباط باشید تماس با ما
نظرات

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *