دندان‌پزشکی پیشگیری

دندان‌پزشکی پیشگیری

به مراقبت‌های دندانی که جهت حفظ سلامت آن­ها انجام می‌شود، دندان­پزشکی پیشگیری می­گویند. دندان­پزشکی پیشگیرانه از کرم‌خوردگی دندان، بیماری‌های لثه، سایش مینای دندان و سایر بیماری‌های دهان و دندان جلوگیری می‌کند.

مسواک زدن روزانه و تمیز کردن دندان، اشکال مختلفی از  دندان‌پزشکی پیشگیری  هستند. دندان‌پزشکان توصیه می‌کنند که جهت حفظ سلامت دندان، معاینات دندان‌پزشکی باید در فواصل منظمی انجام شود، به این دلیل که از تمیز بودن، مستحکم بودن و سفید بودن دندان‌ها اطمینان حاصل شود.

 

 

یک فرد سالخورده  نیز می‌تواند از دندان‌پزشکی پیشگیرانه بهره‌مند شود زیرا در حفظ دندان‌های طبیعی به آن‌ها کمک می‌کند.

همه می‌توانند از دندان‌پزشکی پیشگیرانه سود ببرند به‌ویژه کودکان، زیرا به دندان‌های در حال رشد آن‌ها اجازه می‌دهد تا زمان بلوغشان قوی و سالم بماند. درمان فیشور سیلانت برای کودکان و درمان‌های موضعی فلوراید به سلامت دندان‌های آن‌ها کمک می‌کند. دندان‌پزشکی کودکان شاخه‌ای از دندان‌پزشکی است که هدف آن ارتقا سلامت دندان‌های کودک بوده و نقش مؤثری در تشخیص به‌موقع بیماری‌های دندان و رفع آن‌ها در همان مراحل اولیه دارد.

در این راستا این شاخه از دندان­پزشکی برنامه‌های آموزش در خصوص مسواک زدن، نخ دندان کشیدن و زمان مناسب اولین معاینه دندان‌پزشکی کودکان برای والدین دارد.

 

دندان‌پزشکی پیشگیری و جلوگیری از پوسیدگی

 

به‌طورکلی مراقبت‌های پیشگیرانه دندان‌پزشکی به‌جای درمان به اقداماتی که جهت جلوگیری از بیماری انجام می‌شود، اشاره دارد.

اگر از دندان‌هایتان مراقبت نکرده و بهداشت دهان و دندان را به‌درستی مدیریت نکنید ممکن است مجبور شوید هزینه‌های زیادی برای ترمیم دندان بپردازید. دندان‌پزشکی پیشگیرانه بر اهمیت رویه‌های بهداشتی در حال انجام و اقدامات روزمره‌ای که برای جلوگیری از پوسیدگی دندان و سایر بیمارها انجام می‌شود، تأکید دارد.

سه سطح برای مراقبت‌های پیشگیرانه وجود دارد. اکثر فعالیت‌های ارتقای سلامت دهان و دندان از اقدامات پیشگیرانه‌ی اولیه است مانند تشویق کردن به کم کردن مصرف قند که درنتیجه آن پوسیدگی دندان کاهش می‌یابد.

سایر نمونه‌های پیشگیری اولیه شامل مراجعات منظم به دندان‌پزشکی است تا بتوان با تأثیر ژنتیک بر دندان‌ها آشنا شده و با استفاده از دستوراتی مثل استفاده از خمیردندان فلوراید شده مشکلات دندان را کاهش داد.

تمرکز پیشگیری ثانویه بر تشخیص زودهنگام بیماری است که می‌تواند مانع از بدتر شدن اوضاع و یا به حداقل رساندن عوارض بیماری شود. تشخیص ابتدایی پوسیدگی ، غربالگری و ضبط پریودنتال از این دسته می‌باشند.

هدف از پیشگیری سطح سوم کاهش اثرات منفی بیماری است که با بازسازی عملکرد و کاهش عوارض، مرتبط است. آمالگام و کامپوزیت‌هایی که برای پوسیدگی دندان استفاده می‌شود، جایگزینی دندان با بریج کردن، ایمپلنت و پروتزهای ثابت و متحرک ازجمله اقدامات پیشگیرانه سطح سوم هستند.

 

دندان‌شویه فلوراید و یا وارنیش فلوراید ازجمله روش‌های پیشگیرانه دندان‌پزشکی هستند که به شما در مراقبت از دندان‌ها کمک خواهند کرد

 

دندان‌پزشکی پیشگیرانه به مراقبت‌های دهان و دندان اطلاق می‌شود که بر حفظ سلامت دندان‌ها تمرکز دارد. این مراقبت‌ها به‌منظور جلوگیری از بیماری‌های لثه و به وجود آمدن آفت‌ها و همین‌طور کرم‌خوردگی و از بین رفتن دندان‌ها انجام می‌شود.

مسواک زدن روزانه و مراجعه منظم به دندان‌پزشکی ازجمله مواردی است که دندان‌پزشکی پیشگیرانه بر آن تأکید دارد تا دندان‌ها تمیز، مستحکم و سفید باقی بمانند.

دندان‌پزشکی پیشگیرانه برای کودکان بسیار مهم است زیرا معاینات اولیه و تمیز کردن دندان قبل از ایجاد باکتری می‌تواند طول عمر و سلامت دندان را تضمین کند.

دندان‌پزشک بعد از تمیز کردن دندان‌های کودک، آن را به‌وسیله دندان‌شویه فلوراید و یا با وارنیش فلوراید لعاب می‌دهد تا مقاومت آن را در برابر پوسیدگی افزایش دهد.

فلوراید نوعی مواد معدنی است که به‌طور طبیعی در بسیاری از غذاها و آب موجود می‌باشد. مواد معدنی موجود در مینای دندان روزانه از بین رفته و مجدداً تولید می‌شود.

اسیدها از باکتری‌های نشسته بر پلاک‌های دندانی و خوردن غذای شیرین، در دهان تولیدشده و به مینای دندان حمله می‌کنند و یک لایه از آن را از بین می‌برند.

از بین رفتن زیاد مینای دندان و عدم مواد لازم برای بازسازی و ترمیم آن موجب پوسیدگی دندان می‌شود. با خوردن مواد غذایی حاوی فلوراید، کلسیم و فسفات مجدداً لایه‌ای برای مینای دندان ساخته می‌شود. همچنین محصولاتی مثل دندان‌شویه فلوراید و یا وارنیش فلوراید، مواد معدنی موردنیاز برای ساخت مینای دندان را تأمین می‌کنند و مانع از خرابی و پوسیدگی دندان می‌شوند.

سرفصل‌های عنوان‌شده در این مقاله عبارت‌اند از:

 

دندان­پزشکی کودکان

کودکان باید در سنین پایین با بهداشت دهان و دندان آشنا شده و آن را آموزش ببینند. دندان‌پزشکی پیشگیرانه مانع از شروع مشکلات دندان می‌شود.

اگر روش‌های مراقبتی مناسب دندان را به کودک بیاموزید، می‌توانید به او در ایجاد مشکلات دندانی کمک کرده و پوسیدگی و خرابی‌های دندانش را کاهش دهید. دندان‌پزشکی کودکاننقش مهمی در مشکلات دهانی کودک ایفا می­کند.

دندان‌پزشکان کودکان متخصصانی هستند که یک دوره تخصصی دندان‌پزشکی کودکان را می­گذرانند تا مراقبت‌های خاص دندان را به کودک آموزش داده و می­توانند بیماری‌های خفیف دندانی کودک را تشخیص و درمان کنند.

دندان‌پزشکی کودکان مربوط به اطفال تا کودکانی با سنین ۸ سال و همین‌طور نوجوانان می‌باشد. اگر کودک دارای مشکلات رشد باشد و به یک مرکز پزشکی مراجعه کند، یک دندان‌پزشک کودک نیز باید وی را معاینه کند. در دندان‌پزشکی کودکان تاریخ مراجعات پزشکی وی بررسی‌شده و روش‌های درمانی او مطالعه خواهد شد.

زمینه‌های اصلی تمرکز دندان‌پزشکی کودکان جهت پیشگیری و درمان بر آموزش والدین و سایر متخصصان دندان‌پزشکی است تا بهترین شیوه برای درمان مشکلات دهان و دندان کودکان انتخاب شود.

دندان‌پزشکی کودکان برای توسعه روش‌های درمانی و رسیدن به روش‌های بهتر برای پیشگیری مشکلات دهانی کودک تلاش می‌کند. بروشورها و برنامه‌های آموزشی آنلاین بسیاری وجود دارد که به والدین کمک می‌کند تا کودکان خود را برای معاینات اولیه دندان‌پزشکی آماده کنند و محصولات پیشگیری‌کننده برای مراقبت‌های دهان و دندان را در اختیار والدین قرار می‌دهد.

 

دندان‌پزشکان کودکان متخصصانی هستند که یک دوره تخصصی دندان‌پزشکی کودکان را می­گذرانند تا مراقبت‌های خاص دندان را به کودک آموزش داده و می­توانند بیماری‌های خفیف دندانی کودک را تشخیص و درمان کنند.

 

زمان مناسب اولین معاینه دندان­پزشکی کودکان

کودک نباید فقط به دلیل مشکلات دندان و یا تمیز شدن دندانش به پزشک مراجعه کند بلکه اولین ملاقات کودک با دندان‌پزشک بسیار مهم بوده و سبب می‌شود که کودک به اهمیت بهداشت دهان و دندان پی ببرد.

مراجعه کودکان به دندان‌پزشکی در سنین پایین به آن‌ها کمک می‌کند تا ترسی نسبت به معاینات دندان نداشته و از صدای ابزار دندان‌پزشکی وحشت نکنند.

والدین اغلب در خصوص زمان مناسب اولین معاینه دندان‌پزشکی کودکان خود بی‌اطلاع هستند و منتظر می‌مانند تا تمام دندان‌های اصلی آن‌ها ظاهر شود و یا مشکلی در دندان کودک مشاهده شود و سپس به دندان‌پزشک مراجعه می‌کنند.

زمان مناسب اولین معاینه دندان‌پزشکی کودکان بعد از یک یا دوسالگی نیست بلکه دندان‌پزشکان توصیه می‌کنند با مشاهده اولین دندان کودک باید به دندان­پزشکی مراجعه کرد.

اگرچه ممکن است اولین بازدید کودک از دندان‌پزشکی صرفاً برای انجام کار خاصی نباشد بلکه اولین دیدار کودک با دندان‌پزشکی به این دلیل است که به او اجازه داده شود تا با ابزارهای مختلف آشنا شود و به‌راحتی روی صندلی دندان‌پزشکی بنشیند، بعد از اینکه کودک در دندان‌پزشکی احساس راحتی کرد پزشک می‌تواند دندانش را معاینه کند.

در زمان مناسب اولین معاینه دندان‌پزشکی کودکان سه چیز مدنظر قرار می‌گیرد. اول اینکه کودک با محیط کار دندان‌پزشکی آشنا شود. دوم با ابزارها و اصطلاحات دندانی به زبان کودکانه آشنا شود و سوم به پزشک اجازه دهد تا دندان، لثه و فک او را معاینه کند تا پوسیدگی‌ها و سایر مشکلات دهانی تشخیص داده و درمانی برای آن در پیش‌گرفته شود.

دندان کودکان نیز هر شش ماه نیاز به معاینه دارد اما در صورت مشاهده لکنت زبان و یا سختی در تنفس سریعاً به دندان‌پزشک مراجعه شود. دندان‌پزشک در هر مراجعه کودک دندان‌هایش را می‌شمارد و ممکن است تشخیص دهد که دندان فرزندانتان به فلوراید بیشتری نیاز دارد بنابراین خمیردندان حاوی فلوراید را برای کودک تجویز می‌کند.

 

درمان فیشور سیلانت برای کودکان

 

درمان فیشور سیلانت برای کودکان

 

روش‌های زیادی وجود دارد که برای قوی و سالم نگه‌داشتن دندان‌های کودکان توسط دندان‌پزشک می‌تواند بکار گرفته شود، درمان فیشور سیلانت برای کودکان یکی از این روش‌هاست.

درمان فیشور سیلانت برای کودکان در دندان‌پزشکی و توسط متخصص دندان‌پزشکی کودکان به‌سرعت و بدون درد انجام می‌شود. در طول فرایند درمان فیشور سیلانت برای کودکان هیچ حفاری یا حذفی از ساختار دندان کودک وجود نخواهد داشت.

در این روش ابتدا دندان تمیز و خشک می‌شود و سپس به کمک یک ژل مخصوص پوشش داده می‌شود، زمانی که ژل خشک شد دندان با رزین سیلانت تمیز می‌شود و بعدازاین مرحله نیز دندان کودک باید خشک شود. ماده سیلانت می‌تواند سفید و یا همرنگ دندان کودک باشد و به‌طورمعمول زمان خنده و یا صحبت مشخص نمی‌شود.

مسواک زدن و تمیز کردن شیارهای جویدنی که در سطح دندان وجود دارند به‌راحتی امکان‌پذیر نخواهد بود بنابراین مواد غذایی درون این شیارها باقی‌مانده  و به ساختار دندان آسیب‌زده و موجب پوسیدگی دندان می‌شود.

در درمان فیشور سیلانت برای کودکان این شیارها بسته‌شده و از باقی ماندن غذا در آن جلوگیری می­شود، همچنین تمیز کردن آن با مسواک نیز ساده‌تر خواهد شد.

اولین دندان دائمی کودک حدوداً در سن ۶ سالگی رشد می‌کند ازآنجایی‌که درمان فیشور سیلانت برای کودکان نیازی به بی‌حسی ندارد بنابراین بهتر است از سنین پایین به فکر باشید تا دندان‌های کودکتان مستعد پوسیدگی و خرابی نشود. درمان فیشور سیلانت برای کودکان می‌تواند از سنین ۶ تا ۱۲ سالگی انجام شود.

 

نکات مهم در قطره آهن برای کودکان

بدن به‌منظور ایجاد هموگلوبین در خون نیاز به آهن دارد. هموگلوبین به حمل اکسیژن در خون کمک کرده و آن را به تمام سلول‌های دیگر بدن منتقل می‌کند.

بدون آهن کافی عضلات، بافت‌ها و سلول‌های بدن کودک اکسیژن کافی را دریافت نمی‌کند. نوزادان تا ۶ ماهه اول زندگی خود که از شیر مادر تغذیه می‌کنند به مقدار کافی آهن دریافت می‌کنند اما بعدازآن در معرض کمبود آهن قرار می‌گیرند و نیاز است تا قطره آهن به آن‌ها داده شود. کمبود آهن علاوه بر مختل کردن رشد کودک مشکلات جسمی و رفتاری بسیاری برای کودک ایجاد می‌کند.

ازآنجایی‌که مصرف قطره آهن ممکن است موجب سیاه شدن دندان کودک شود بنابراین برای پیشگیری از مشکلات دندان باید نکات مهم در قطره آهن برای کودکان رعایت شود.

برای جلوگیری از تغییر رنگ دندان می‌توان قطره را با قطره‌چکان به کودک داد و سپس کمی آب به او داد. از دیگر نکات مهم در قطره آهن برای کودکان تمیز کردن دندان بعد از مصرف قطره است. اگر قطره آهن با آبمیوه به کودک داده شود تغییر رنگ دندان او کمتر خواهد شد.

به‌طورکلی سلامت دهان به سلامت بدن متصل است، به این دلیل که دهان پرورش‌دهنده‌ی باکتری‌های مضر در بدن است بنابراین حفظ سلامت دهان به حفظ سلامت بدن کمک خواهد کرد.

به کمک دندان‌پزشکی پیشگیری می‌توانید خطر ابتلا به پوسیدگی دندان، التهابات لثه و سایر بیماری‌های دندان را کاهش دهید که این امر می‌تواند خطر ابتلا به مشکلات ثانویه مثل دیابت، بیماری‌های قلبی، پوکی استخوان و سرطان که ناشی از ضعف و بیماری‌های دهانی است کاهش دهد.

طبق آکادمی دندان‌پزشکی کودکان، زمانی که اولین دندان کودک ظاهر شد باید به دندان‌پزشک اطفال مراجعه کرد. زمان مناسب اولین معاینه دندان‌پزشکی کودکان نقش به سزایی در آشنایی کودک با محیط دندان‌پزشکی و توجه وی به بهداشت دهان و دندان دارد.

[ps2id id=’num5′ target=”/]تأثیر ژنتیک بر دندان‌ها

شما ممکن است به مسواک زدن، نخ دندان کشیدن و شستشوی روزانه دندان‌ها عادت داشته باشید اما چیزی که نقش اصلی را در سلامتی دندان شما ایفا می‌کند ژنتیک است. حدود ۶۰ درصد از خطر پوسیدگی دندان از عوامل ژنتیکی است.

پوسیدگی دندان شایع‌ترین بیماری مزمن جهان است که تنها قادر به کنترل جزئی آن هستیم. اگرچه ممکن است شما چندین بار در روز دندان خود را شستشو داده و نخ دندان بکشید اما درنهایت تأثیر ژنتیک بر دندان‌ها میزان سلامت دندان شما را تعیین می‌کند. دانشمندان پی بردند که چیزی‌هایی که در پوسیدگی دندان نقش دارند به ژنتیک مرتبط است.

پزشکان دریافتند که انواع ژن وجود دارد که طیف وسیعی از آن‌ها مواد غذایی شیرین را ترجیح می‌دهند. این نوع اولویت ژنتیکی برای خوردن شیرینی احتمال رشد پوسیدگی دندان را در فرد افزایش می‌دهد. بنابراین همه ما دیوانگان دوستدار شکلات نیستیم بلکه برخی از ما دارای ترجیح ژنتیکی قوی‌تر نسبت به مواد غذایی شیرین هستیم که می‌تواند روی دندان‌های ما اثر بگذارد.

از دیگر تأثیر ژنتیک بر دندان‌ها به مینای دندان برمی‌گردد. مینای دندان برخی افراد نسبت به دیگران نرم‌تر است. ژن‌ها نقش مهمی در توسعه ساختار مینای دندان بازی می‌کنند به‌طوری‌که اگر مینای دندان شما ضعیف است به‌طورقطع می‌توان گفت که به ژنتیک مرتبط است.

مینای ضعیف به باکتری‌ها و اسیدهای موجود در غذا اجازه می‌دهد که کرم‌خوردگی و پوسیدگی در دندان ایجاد کنند. یکی دیگر از موارد تأثیر ژنتیک بر دندان‌ها قدرت بزاق است. تولید بزاق برای حفظ سلامت دندان ضروری است. بزاق باکتری و ذرات غذا را در دهان پاک می‌کند. به‌طور ژنتیکی تولید بزاق در بعضی افراد بیشتر است.

تولید کم بزاق می‌تواند منجر به کرم‌خوردگی و ریزش دندان شود بنابراین اگر طبق ژنتیک دهان شما قادر به تولید بزاق کافی نباشد، به دلیل تأثیر ژنتیک بر دندان‌ها سلامت دهان و دندان شما با خطراتی مواجه خواهد شد.

[ps2id id=’num6′ target=”/]تشخیص ابتدایی پوسیدگی

مدیریت پوسیدگی دندان نیاز به تشخیص ابتدایی پوسیدگی دارد. نیاز به تشخیص دقیق قبل از کرم‌خوردگی دندان می‌تواند یک درمان پیشگیرانه هدفمند باشد مانند استفاده از فلوراید و فیشور سیلانت.

دندان‌پزشک می‌تواند یک برنامه پیشگیرانه برای پوسیدگی را بر اساس ارزیابی ریسک پوسیدگی دندان بیمار ارائه دهد. ارزیابی ریسک پوسیدگی و تشخیص ابتدایی پوسیدگی شامل مشاهده بالینی بیمار بوده و موارد زیر را شامل می‌شود:

  • تعداد ضایعات پوسیدگی موجود: فردی با دو یا چند مورد پوسیدگی دندان ممکن است در معرض خطر پوسیدگی‌های بعدی قرار گیرد.
  •  میزان فلوراید دندان
  •  جریان بزاق
  • رژیم غذایی
  • مصرف دارو: مصرف برخی از داروها به دلیل اینکه حاوی مقادیر زیادی قند هستند ممکن است موجب کرم‌خوردگی دندان شده و یا جریان بزاق را کاهش دهند.
  • سن: هر گروه سنی از کودک و نوجوان گرفته تا بزرگ‌سالان و سالمندان به‌نوعی با مجموعه‌ای از خطرات مربوط به دندان مواجه می‌باشند.
  •  درآمد، تحصیلات و نگرش بهداشت دهان و دندان: تحقیقات نشان داده است که افراد با تحصیلات و درآمد کم نگرش‌های نادرستی به بهداشت دهان و دندان داشته که می‌تواند مشکلات جدی‌تری را برای آن‌ها به وجود آورد.
  •  فرسایش دندان بدون درمان
  • متغیرهای بالینی: مانند تعداد دندان‌های پرشده، بازسازی‌شده و یا ازدست‌رفته
  • عوامل آزمایشگاهی مانند میزان کلسیم بزاق

روش‌های تشخیصی زیادی وجود دارند که به کمک آن‌ها می‌توان پوسیدگی ابتدایی دندان را تشخیص داد. معاینه با آینه‌ها، پروب ها و رادیوگرافی ازجمله روش‌های تشخیص هستند که قابل‌استفاده می‌باشند.

پروب ها و یا آینه‌ها توانایی محدودی در تشخیص ابتدایی پوسیدگی داشته و ممکن است سبب اختلال در بازسازی شوند. استفاده از ابزارهای تشخیص پوسیدگی برای تشخیص ابتدایی پوسیدگی ضروری است زیرا عدم‌تشخیص صحیح، سلامت دهان و دندان را به خطر می‌اندازد.

یک ابزار تشخیصی ایده آل باید قادر باشد پوسیدگی دندان را در اولین مرحله تشخیص دهد و ریسک‌های احتمالی پوسیدگی را برای گروه‌های سنی مختلف ارائه دهد و همچنین فعالیت حال حاضر پوسیدگی و رفتار ضایعات آن را در طول زمان بررسی کند.

رادیوگرافی دیجیتال، نور مرئی، نور لیزری، جریان الکتریکی و سونوگرافی دندان ازجمله روش‌های پیشرفته برای تشخیص پوسیدگی دندان می‌باشند که تشخیص ابتدایی پوسیدگی به کمک آن‌ها بسیار ساده خواهد بود.

 

استفاده از ابزارهای تشخیص پوسیدگی برای تشخیص ابتدایی پوسیدگی ضروری است زیرا عدم‌تشخیص صحیح، سلامت دهان و دندان را به خطر می‌اندازد.

 

[ps2id id=’num7′ target=”/]دوران بارداری و دندان

دوران بارداری و دندان

بارداری در برخی زنان می‌تواند به مشکلات دندان ازجمله بیماری‌های لثه و افزایش خطر پوسیدگی دندان، منجر شود. هورمون افزایش‌یافته در طول بارداری می‌تواند بر پاسخ بدن به تولید پلاک دندانی تأثیر بگذارد.

بارداری به‌طور خودکار به دندان‌های مادر آسیب نمی‌رساند. اگر مصرف کلسیم در دوران بارداری ناکافی باشد بدن کلسیم موردنیاز برای رشد کودک را از استخوان‌های مادر و نه از دندان‌هایش فراهم می‌کند. بااین‌حال بارداری می‌تواند به برخی مشکلات خاص دندان در برخی زنان منجر شود.

با داشتن بهداشت مناسب در خانه و کمک حرفه‌ای دندان‌پزشک می‌توان دندان‌ها را در طول بارداری سالم نگه داشت. تحققیات نشان داده است که بین بیماری‌های لثه در زنان باردار با زایمان زودهنگام و تولد نوزادی کم‌وزن ارتباط وجود دارد.

برآوردها نشان داده است که از هر ۱۰۰ زایمان زودرس ۱۸ مورد آن به بیماری پریودنتال مربوط می‌شود که یک نوع عفونت مزمن لثه است. بنابراین بین دوران بارداری و دندان رابطه وجود دارد و مادران باردار می‌توانند با درمان مناسب دندان‌پزشکی خطر زایمان زودرس را کاهش دهند.

اگر در حال حاضر عادت‌های خوبی برای بهداشت دهان و دندان داشته باشید احتمال به وجود آمدن مشکلات دندان در طول بارداری بسیار کاهش می‌یابد. به دلیل رابطه دوران بارداری و دندان بهتر است قبل از تصمیم به بارداری به دندان‌پزشک مراجعه کرده و از سلامت دندان‌های خود اطلاع یابید.

اگر در طول بارداری نیاز به درمان دندان داشته باشید روش‌های غیر فوری بعد از سه‌ماهه اول بارداری قابل انجام است. پیشگیری‌های دندانی قبل از بارداری عبارت‌اند از:

  •  حداقل دو بار در روز دندان‌هایتان را با خمیردندان فلوراید شده مسواک بزنید.
  • به‌طور مرتب نخ دندان بکشید.
  •  به‌طور منظم به دندان‌پزشک مراجعه کنید.

با توجه به اینکه بهداشت دهان و دندان با سلامت عمومی مرتبط است دندان‌پزشکی پیشگیرانه برای سلامتی مهم است. بیماری‌های دهان می‌تواند در غذا خوردن، صحبت کردن و فعالیت‌های روزانه اختلال ایجاد کند و اعتمادبه‌نفس شما را کاهش دهد.

پوسیدگی و خرابی دندان می‌تواند بر رشد کودک تأثیر بگذارد بنابراین با تشخیص ابتدایی پوسیدگی می‌توان درمان را آغاز کرده تا دندان‌های طبیعی بیمار برای یک‌عمر حفظ شوند.

تأثیر ژنتیک بر دندان‌ها از اولین موارد ایجاد پوسیدگی‌های مزمن دندانی است. مزاج شیرینی طلب، مینای ضعیف، قدرت تولید بزاق ازجمله عوامل ژنتیکی هستند که بر سلامت دهان و دندان تأثیر می گذارند.

به دلیل تغییر هورمون بدن در طول بارداری بین دوران بارداری و دندان رابطه وجود دارد و نداشتن سلامت دهان و دندان می‌تواند به تولد نوزاد زودرس و یا نوزادی با وزن کم منجر شود.

[ps2id id=’num8′ target=”/]دندان‌شویه فلوراید

فلوراید یک ماده معدنی طبیعی است که از کرم‌خوردگی دندان جلوگیری می‌کند. کرم‌خوردگی زمانی رخ می‌دهد که باکتری روی دندان و لثه ایجادشده و یک‌لایه رسوبی(پلاک) بروی دندان شکل گیرد.

پلاک‌ها ایجاد اسید می‌کنند و سبب تخریب دندان و بافت لثه می‌شوند. اگر پلاک‌ها لایه‌ای از مینای دندان را از بین ببرند باکتری‌ها می‌توانند عصب دندان را آلوده کرده و به آن آسیب بزنند.

فلوراید مینای دندان را سالم نگه‌داشته و با باکتری‌هایی که به دندان و لثه آسیب می‌زنند مبارزه می‌کند. فلوراید فرسایش زودهنگام را تغییر می‌دهد.

استفاده از فلوراید در کودکان زیر ۶ سال برای رشد دندان‌های دائمی آن‌ها گنجانده شده تا اسیدها نتوانند مینای دندان را از بین ببرند. همچنین فلوراید سرعت بازسازی و ترمیم مینای دندان را افزایش داده و می‌تواند تولید اسید را در دندان‌های کودکان و بزرگ‌سالان متوقف کند.

فلوراید در انواع غذاها و آب یافت می‌شود اما می‌توانیم با استفاده از محصولات دندان‌شویه فلوراید مثل خمیردندان و انواع دهان‌شویه‌ها به‌طور مستقیم فلوراید موردنیاز دهان و دندان را تأمین کنیم.

دندان‌پزشک می‌تواند درمان‌های حرفه‌ای را با انواع محصولات دندان‌شویه فلوراید به‌صورت ژل، کف و یا وارنیش ارائه دهد که به کمک برس، اسفنج و یا دهان‌شویه‌ها دندان را شستشو می‌دهد.

فلوراید موجود در این محصولات نسبت به فلوراید موجود در خمیردندان و دهان‌شویه‌ها بیشتر است. این نمونه‌ها از دندان‌شویه فلوراید فقط برای چند دقیقه بروی دندان‌های ما قرار می‌گیرند و برای اینکه فلوراید به‌طور کامل جذب شود از شما خواسته می‌شود تا ۳۰ دقیقه بعد از درمان چیزی نخورید و نیاشامید. وارنیش فلوراید بروی دندان رنگ می‌شود.

فوم‌ها بروی یک گارد دهان قرارگرفته و به مدت یک تا چهار دقیقه بروی دندان‌ها قرار داده می‌شوند. ژل‌ها را می‌توان به‌صورت رنگ و یا به کمک گارد در دهان استفاده کرد.

مکمل‌های حاوی فلوراید نیز در بازار موجود می‌باشند که باید توسط دندان‌پزشک و یا پزشک متخصص تجویز شود.

 

فلوراید در انواع غذاها و آب یافت می‌شود اما می‌توانیم با استفاده از محصولات دندان‌شویه فلوراید مثل خمیردندان و انواع دهان‌شویه‌ها به‌طور مستقیم فلوراید موردنیاز دهان و دندان را تأمین کنیم.

 

دندان‌پزشکان معتقدند که هر ۳، ۶ و یا ۱۲ ماه دندان‌ها به درمان‌های حرفه‌ای حاوی فلوراید نیاز دارند. اگر دندان‌هایتان در معرض کرم‌خوردگی است ممکن است دندان‌پزشک یک دندان‌شویه فلوراید را برای شما تجویز کند تا به‌طور منظم در خانه از آن استفاده کنید.

مواردی نظیر مصرف بیش‌ازحد الکل و یا مواد مخدر، رژیم غذایی نامناسب، عدم رعایت بهداشت دهان و دندان، کمبود مراقبت‌های دندان‌پزشکی حرفه‌ای، خشکی دهان و یا کاهش بزاق و مینای ضعیف دندان می‌تواند خطر کرم‌خوردگی و پوسیدگی دندان را افزایش دهد.

منابع غذایی غنی از فلوراید عبارت‌اند از آب، غذای پخته‌شده در آب و ماهی. مقدار فلوراید موردنیاز برای کودکان زیر ۳ سال ۰.۱ تا ۱.۵ میلی‌گرم، ۴ تا ۶ سال ۱ تا ۲.۵ میلی‌گرم، ۷ تا ۱۰ سال ۱.۵ تا ۲.۵ میلی‌گرم و برای نوجوانان و بزرگ‌سالان ۱.۵ تا ۴ میلی‌گرم می‌باشد.

بنابراین اگر فرزندتان زیر ۳ سال است باید با دقت بیشتری از محصولات حاوی فلوراید استفاده کنید. یک لایه نازک از خمیردندان حاوی فلوراید به‌اندازه یک‌دانه برنج کافی است.

[ps2id id=’num9′ target=”/]وارنیش فلوراید

وارنیش فلوراید

مراجعه منظم به دندان‌پزشکی و شستشوی منظم دندان که بهتر است دو بار در روز باشد ازجمله روش‌های پیشگیرانه برای سلامت دندان‌ها می‌باشند اما شستشوی دندان با مواد حاوی فلوراید به شما در داشتن دندان قوی و سالم کمک می‌کند زیرا فلوراید از ایجاد پلاک بروی سطح دندان جلوگیری کرده و مانع کرم‌خوردگی و پوسیدگی دندان می‌شود.

فلوراید موردنیاز دهان و دندان می‌تواند به دو صورت سیستمی و موضعی تأمین شود. فلوراید سیستمی در انواع مواد غذایی و از طریق آب آشامیدنی تأمین می‌شود و سبب تقویت لثه و دندان شده و آن‌ها را در برابر آسیب‌ها مقاوم می‌سازد.

فلوراید همچنین می‌تواند به‌صورت موضعی و از طریق دندان‌شویه فلوراید، دهان‌شویه‌ها و درمان‌های حرفه‌ای مثل وارنیش فلوراید برای جلوگیری از پوسیدگی دندان‌ها بکار رود.

وارنیش فلوراید یک درمان دندان‌پزشکی است که می‌تواند به جلوگیری از پوسیدگی دندان، کم کردن پوسیدگی و یا جلوگیری از بدتر شدن آن کمک کند.

وارنیش فلوراید از فلوراید ساخته‌شده است که می‌تواند مینای دندان را تقویت کند. به خاطر داشته باشید که وارنیش فلوراید به‌طور کامل نمی‌تواند کرم‌خوردگی را از بین ببرد.

وارنیش فلوراید یک روش کمکی برای جلوگیری از پوسیدگی دندان است که در کنار مسواک زدن منظم با خمیردندان حاوی فلوراید، مراقبت‌های معمول دهان و دندان و خوردن مواد غذایی سالم بکار می‌رود.

بسیاری از دندان‌پزشکان سراسر جهان جهت جلوگیری از پوسیدگی دندان از وارنیش فلوراید استفاده می‌کنند بنابراین این روش کاملاً بی‌خطر بوده و به‌سرعت اعمال می‌شود. درمان وارنیش فلوراید در مطب دندان‌پزشکی انجام‌شده و تنها چند دقیقه طول می‌کشد. بعد از ۳۰ دقیقه می‌توانید غذا بخورید و یا انواع مایعات را بنوشید.

بهترین بخش درمان اینجاست که می‌توانید به‌راحتی غذا بخورید اما غذای سفت و چسبناک مثل ته‌دیگ را تا ۲ ساعت بعد از وارنیش مصرف نکنید. این استاندارد جدید از کاربرد فلوراید بسیار مؤثر بوده و تا ۶ ماه ماندگاری دارد. با توجه به‌سلامت دهان و دندان ممکن است پزشک نیاز به درمان فلوراید را هر سه، شش و یا ۱۲ ماه برای شما توصیه کند.

وارنیش فلوراید می‌تواند ۲ تا ۴ بار در سال انجام شود. تعداد درمان‌ها به میزان کرم‌خوردگی دندان‌های شما بستگی دارد. پزشک شما ممکن است یک محصول حاوی فلوراید مانند دهان‌شویه، ژل و یا شستشوی ضد باکتری را برای مصرف در خانه تجویز کند.

وارنیش فلوراید به کمک برس کوچکی درون شیارهای بالا و دو طرف دندان قرار می‌گیرد.

ابتدا حالت چسبندگی دارد اما وقتی‌که در تماس با بزاق دهان قرار گیرد سفت می‌شود اگرچه ممکن است با زبان خود این لایه سفت را احساس کنید اما نمی‌توانید آن را از روی دندان بردارید.

دستورالعمل‌های کلی در مورد چگونگی مراقبت از دندان بعد از استفاده از وارنیش فلوراید وجود دارد که جهت انجام هرکدام از این دستورالعمل‌ها بهتر است با پزشک خود مشورت کنید.

بهتر است ۴ تا ۶ ساعت از مسواک و نخ دندان استفاده نشود شاید دندان‌پزشک از شما بخواهد که استفاده از مسواک و نخ دندان را به صبح روز بعد موکول کنید.

دو دلیل اصلی از دست دادن دندان‌ها، پوسیدگی و بیماری لثه است بنابراین بهتر است مانع بروز این دو مشکل شده تا احتمال ماندگاری دندان‌هایتان را در طول زندگی بالا ببرید.

به کمک دندان‌پزشکی پیشگیرانه می‌توانید از دندان‌های خود محافظت کرده و کمتر به درمان‌های دندان‌پزشکی نیاز پیدا کنید. اگر در معرض خطر بالای پوسیدگی و یا کرم‌خوردگی هستید دندان‌شویه فلوراید و یا وارنیش فلوراید ازجمله روش‌های پیشگیرانه دندان‌پزشکی هستند که به شما در مراقبت از دندان‌ها کمک خواهند کرد.

نظرات

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *