همه چیز در رابطه با جراحی لثه

عمل جراحی لثه
دسته‌بندی وبلاگ
نویسنده دکتر یزدی زاده
زمان مطالعه
تاریخ انتشار ۱۱ دی ۱۳۴۸
به این مقاله امتیاز دهید

جراحی لثه

جراحی لثه در برگیرنده مدل های مختلفی از فرآیندهای جراحی پلاستیک است که شامل ترمیم و بازسازی بافت نرم لثه، بازسازی بافت های سخت استخوان و ایمپلنت می شود.

ژنتیک و تغییرات هورمونی نیز ممکن است نیاز به عمل جراحی لثه را فراهم سازد. هدف اساسی و اصلی در این نوع جراحی، ارتقا و افزایش عمر مفید لثه و دندان ها است. استحکام دندان ها و نگهداری آنها در فک توسط لثه صورت می گیرد.

لثه در اثر تجمع باکتری ها دچار التهاب و تورم می شود که این امر ناشی از عدم توجه به بهداشت دهان و دندان است. مواقعی که بافت های اطراف دندان دچار التهاب و بیماری شده باشند و به وسیله شیوه های غیر جراحی قابل ترمیم و بازسازی نباشند، باید از جراحی لثه استفاده کرد.

ممکن است عمل جراحی لثه به جهت زیبایی که شامل تغییر شکل و برداشتن لثه اضافی برای نمایان ساختن سطح بیشتری از دندان ها است، مورد استفاده قرار گیرد.

هم چنین به منظور جلوگیری از افتادن دندان ها، کم کردن فاصله میان دندان ها، فرم دهی مجدد به استخوان فک و بازیابی بافت های از بین رفته ممکن است عمل جراحی لثه ضروری شود.

از دیگر فاکتورهای ریسک پذیر جراحی لثه می توان به سیگار کشیدن، بیماری دیابت و سایر بیماری ها مانند ایذر، سرطان و مصرف داروهای کاهش دهنده بزاق دهان اشاره کرد.

انواع عمل جراحی لثه

نوعی از عمل های جراحی لثه، عمل فلاپ (Flap) است که مورد استفاده آن برای کسانی که دچار بیماری های جدی، وخیم و پیشرفته لثه شده اند کاربرد دارد.  در این عمل، در بافت لثه شکاف هایی به منظور جدا کردن آن از دندان ایجاد می شود که به وسیله این شکاف ها ابزار های تمیز کردن و جرم گیری برای تمیز کردن پلاک، پاکت و جرم، وارد محل مورد نظر می شود.

این عمل باعث کاهش فضای میان لثه، دندان و همینطور فضای کمتر برای رشد دوباره باکتری ها می شود. نوع دیگر عمل جراحی لثه، پیوند استخوان است که در مواقعی که استخوان اطراف ریشه دندان آسیب دیده یا از بین رفته باشد، مورد استفاده قرار می گیرد.

این عمل جراحی از طریق تعویض استخوان های آسیب دیده با نمونه نو انجام می شود و هدف از انجام آن نگه داشتن دندان ها در جای خود و فراهم آوردن زمینه رشد دوباره آن است.

نمونه دیگر جراحی لثه به وسیله لیزر است که در این روش نواحی از لثه که دچار عقب نشینی شده و بافت های آلوده و میکروبی وجود دارد، از بین می روند. جراحی لثه با لیزر، خونریزی و درد ندارد. هم چنین هنگام کار با لیزر در بیشتر مواقع نیازی به بی حس کردن محل مورد نیست.

درمان لثه با جراحی

جراحی لثه تحلیل رفته

در عمل جراحی لثه تحلیل رفته، در مواقعی که لثه دچار عقب رفتگی شده باشد می توان از روش جراحی ترمیم لثه بهره برد. از این عمل به منظور تغییر دادن شکل بافت سالم لثه و ایجاد فرم بهتر آن استفاده می شود.

در صورتی که عقب رفتگی لثه سبب کنار رفتن آن از روی دندان شده باشد از جراحی ترمیم پلاستیک لثه بهره برده می شود. در این روش بافت مورد نیاز از ناحیه زیر سقف دهان گرفته و به محل جدید پیوند زده می شود.

زمانی که بافت لثه از بین می رود برای نگهداری دندان در جای خود قدرت لازم را ندارد و نمی تواند ریشه دندان را به طور کامل پوشش دهد که سبب سستی دندان ها در جای خود می شود. هدف از انجام جراحی لثه تحلیل رفته، تجدید ساختار بافت لثه، حفظ ساختار و افزایش طول تاج است.

تحلیل لثه ممکن است همراه با احساس درد بوده و بر ظاهر فرد نیز تاثیر منفی داشته باشد. بیماری های لثه، عدم توجه به بهداشت دهان و دندان، دندان قروچه، نامرتب بودن دندان ها، مسواک زدن و کشیدن نخ دندان شدید و مصرف دخانیات از فاکتورهای اصلی تحلیل لثه ها محسوب می شوند.

تحلیل لثه دارای علایم مختلفی است که می توان به تغییر رنگ، حساسیت، شل شدن و بلندتر به نظر رسیدن دندان ها، پوسیدگی دندان زیر خط لثه، تورم، قرمزی و التهاب بافت لثه، بوی بد دهان و خونریزی لثه اشاره کرد.  عوامل گفته شده باعث نیاز به انجام جراحی لثه تحلیل رفته می شود.

جراحی لثه بعد از ارتودنسی

انجام عمل جراحی لثه بعد از ارتودنسی با رعایت اصول بهداشت دندان و بر اساس شرایطی امکان پذیر است اما به دلیل اینکه در زمان انجام ارتودنسی باید لثه نگهدارنده دندان از کیفیت و کمیت مطلوبی برخوردار باشد بهتر است در صورت امکان انجام عمل جراحی لثه، قبل از ارتودنسی صورت گیرد.

هم چنین طول درمان به طور معمول از یک سال و نیم تا دو سال و نیم زمان می برد. با استفاده از ارتودنسی مشکلات ناشی از نامنظم و نامرتب بودن دندان ها در فک مرتفع می شود.

جراحی حفره ای لثه

پایه گذار عمل جراحی حفره ای لثه، دکتر جان چاو است. این روش که انقلابی را در مقوله جراحی لثه به پا کرده، در مواقعی مورد استفاده قرار می گیرد که لثه متورم و ملتهب شده یا لثه از دست رفته قرار است دوباره احیا شود.

در این روش دیگر نیازی به برداشتن بافت زنده از اطراف سقف دهان، پیوند و بخیه زدن نیست. در برخی مواقع بخیه زدن باعث ضخامت بافت در ناحیه مربوطه می شود که در صورت عدم رعایت اصول بهداشتی مربوط به دهان و دندان، عفونت ها، باکتری ها با ایجاد اخلال در روند درمان، مشکلات بزرگ و جبران ناپذیری به وجود می آورند.

از مزیت های دیگر روش جراحی حفره ای لثه، کاهش زمان لازم برای انجام عمل جراحی است که این امر سبب صرفه جویی در زمان و کیفیت بالای عمل می شود.

مراقبت های بعد از جراحی لثه و ایمپلنت

بعد از جراحی لثه ممکن است دچار ضعف و تب لرز خفیفی شوید. هم چنین امکان دارد مقداری توده در صورت مشاهده شود که پس از سه یا چهار روز بر طرف می گردد.

برای کاهش این تورم می توان از کیسه آب یخ استفاده کرد. بعد از گذشت دو تا سه ساعت از جراحی لثه، به عنوان تغذیه می توان از شیر، ماست، پنیر و سوپ سرد استفاده کرد.

اولین روز بعد از جراحی را باید به استراحت پرداخت. بهتر است تا صبح روز بعد از خوردن غذاهای گرم جلوگیری به عمل آورد. خمیر جراحی مخصوصی به منظور پیشگیری از تحریک محل زخم بر روی لثه قرار می گیرد که علاوه بر کاهش احتمالی درد، کمک کننده ترمیم زخم جراحی می باشد. انجام فعالیت روزانه به شرطی که فعالیت سنگین نباشد، مانعی ندارد.

در هنگام مسواک زدن نباید بر روی پانسمان فشار آورد. پس از چند ساعت از انجام عمل جراحی ممکن است بزاق دهان رنگ صورتی داشته باشد که امر، طبیعی و نشانه خونریزی نیست.

برای جلوگیری از تجمع باکتری ها و بوی بد دهان می توان از محلول آب ولرم با نمک استفاده کرد. تا چند هفته پس از عمل به دلیل تاخیر در التیام زخم باید از مصرف دخانیات خودداری کرد. تا حد امکان در هفته اول پس از جراحی، ترشیجات، غذاهای تند، آب مرکبات مانند آب پرتقال را نباید مصرف کرد.

پس از جراحی ایمپلنت در دو هفته اول موقع غذا خوردن نباید بر روی آن فشار آورد. از خوردن غذاهای سفت سخت باید پرهیز کرد. پس از جراحی ایمپلنت، امکان خونریزی شدید ضعیف است اما در صورت مواجه با این مشکل، فشردن گاز استریل شده در ناحیه مربوط بسیار کارساز خواهد بود.

contact icon جهت دریافت مشاوره با ما در ارتباط باشید تماس با ما
نظرات

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *