کاشت دندان و همه چیزی که باید بدانیم

همه چیز در مورد کاشت دندان
دسته‌بندی وبلاگ
نویسنده دکتر یزدی زاده
زمان مطالعه
تاریخ انتشار ۱۱ دی ۱۳۴۸
به این مقاله امتیاز دهید

کاشت دندان، یکی از راه های مفید و مطمئن برای رفع مشکلات جدی دندان می باشد. بهترین راه حل طولانی مدت برای دندان های از دست رفته، کاشت دندان است.

برای بسیاری از افراد، از دست دادن یک یا چند دندان، معضلی سخت و حتی غیر قابل تحمل محسوب می گردد. یکی از عذاب آورترین مواردی که در زندگی بسیاری افراد ممکن است وجود داشته باشد، بی دندانی است.

از دست دادن دندان در اثر مواردی نظیر، افزایش سن، تصادف، زمین خوردگی و عدم رعایت بهداشت دهان و دندان به وجود می آید.

از دست دادن دندان به ویژه دندان های جلو و یا مجاور، موردی رنج آور و ناخوشایند به حساب می آید، که افراد در صدد یافتن راهی برای حل این مشکل هستند.

بهترین و مناسب ترین گزینه درمانی در این زمینه، کاشت دندان  است.

ایمپلنت یا کاشت دندان

کاشت دندان، پایه های باریکی از جنس تیتانیوم مناسب و سازگار با سلول های بدن می باشند، که با جراحی زیر لثه و داخل استخوان فک گذاشته می شوند. ایمپلنت یا کاشت دندان، جایگزین کامل و مناسبی در بین روش های مختلف ریشه دندان، محسوب می شوند، چرا که هم ریشه و هم تاج دندان را در بر می گیرد. ایمپلنت دندان همان نقش، دندان های اصلی را تا پایان عمر برای فرد ایفا می کند. پس از قرار گرفتن آن در استخوان فک توسط دندان پزشک، استخوان فک به ایمپلنت، به وسیله استخوان سازی سلول های استخوان ساز در سطح ایمپلنت، جوش می خورد. فرآیند جوش خوردن به طور معمول ۳ تا ۴ ماه زمان می برد، سپس قسمت تاج و روکش دندان ساخته شده و بر روی پایه ها قرار می گیرند.

برای کاشت دندان، امروزه در دنیای دندان پزشکی اغلب ایمپلنت های دندانی، ساخته شده از تیتانیوم می باشد، که فلزی با کیفیت بالا و مناسب و مفید برای ایمپلنت محسوب می گردد.

تیتانیوم یک لایه نازک بر روی سطح خود ایجاد می کند، که در برابر خوردگی از آن محافظت به عمل می آورد. در برابر ترکیبات نمک، اکسیژن و اسید، این لایه بسیار مقاوم می باشد.

بدن انسان، ایمپلنت تیتانیوم را به عنوان جسم خارجی پس نمی زند، و هنگامی که آنها در استخوان فک کاشته شده و قرار می گیرند، استخوان در یک فرآیند به نام الصاق استخوانی، در اطراف آن رشد و گسترش می یابد.

تیتانیوم شامل سطح های مختلفی می باشد که عبارتند از: اسپری پلاسما، هیدروکسی آپاتیت و اسید اچ. ماده ای که استخوان از آن ساخته می شود، هیدروکسی آپاتیت است، که این ماده در طی فرآیندی به استخوان متصل می گردد.

انواع ایمپلنت و کاشت دندان

ایمپلنت و کاشت دندان شامل انواعی می شود که در ادامه به توضیح آن می پردازیم. ایمپلنت ریشه ای شکل که یکی از رایج ترین نوع کاشت دندان می باشد.

این مدل شبیه پیچ ضخیم یا مخروط مانند و دارای پهنا و طول متفاوت می باشد که در استخوان قرار می گیرد. نوع دیگر در صورتی بکار می رود که استخوان فک پایین برای استفاده از ایمپلنت دندان ریشه ای شکل، بسیار نازک باشد یا قصد استفاده از ایمپلنت ساب پریواستیل باشد، که مدل دارای چارچوب راموس، در گوشه عقب استخوان فک، در دهان، در مجاور دندان های عقل و نزدیک چانه قرار داده می شود.

زمانی که این مدل در محل قرار گرفت و بافت ترمیم شد، یک میله فلزی نازک در اطراف بالای لثه دیده می شود. این مدل، باعث تثبیت فک ضعیف شده و از ایجاد شکستگی در آن جلوگیری به عمل می آورد.

کاشت دندان، مانند هر جراحی دیگر با بی حسی موضعی در ناحیه مورد نظر شروع می شود، در نتیجه این عمل، فرد در حین جراحی هیچگونه دردی را احساس نخواهد کرد.

پس از آن با توجه به طرح درمانی انتخاب شده و ضمانت استخوان، ایمپلنت در استخوان فک قرار می گیرد و برای اینکه ایمپلنت با استخوان پیوند خوبی برقرار سازد، به ۱۲ تا ۲۴ هفته زمان احتیاج دارد.

پس از طی این دوره، ایمپلنت های پایه، زمینه مناسب و مقاومی را برای طرح درمانی انتخابی ایجاد می کنند. به منظور سهولت بیمار برای جویدن و تکلم موقت و تا ساخته شدن پروتز اصلی، بر روی ایمپلنت پروتز موقت طراحی و مورد استفاده قرار داده می شود.

از موارد حساس و دقیق در ساخت پروتز ایمپلنت، قالبگیری از ایمپلنت می باشد، که در این زمینه بیمار باید کلیه دستورات و توصیه های دندان پزشک را با دقت کامل اجرا نماید.

در ایمپلنت

درد ایمپلنت دندان

در هنگام انجام ایمپلنت و کاشت دندان، ممکن است کمی درد جزیی احساس شود. در مراحل اولیه نیز درد ایمپلنت دندان طبیعی بوده و حتی ممکن است از هفت تا ده روز به طول انجامد.

دندان پزشک معالج در صورت تداوم درد ممکن است، مسکن هایی برای کاهش درد تجویز کند. کاشت دندان یک روش ساده درمانی و جز کم دردترین جراحی دهانی به شمار می رود. در صورتی که لثه و استخوان دارای سلامت کافی باشند، بلافاصله بعد از کشیدن دندان قابل انجام است.

کاشت دندان بدون ایمپلنت

کاشت دندان بدون ایمپلنت به روش های کاشت پل ثابت و دندان مصنوعی جزیی قابل برداشتن، انجام می شود. فضای خالی که بر اثر افتادن یک یا دو دندان به وجود آمده، توسط پل ثابتی که به محل مورد نظر چسبیده می شود، پر می گردد.

قرار دادن پل در دندان به طور معمول به بیش از یک جلسه زمان نیاز دارد. دندان پزشک در جلسه اول، دندان های کناری فضای خالی را مرتب و آماده می سازد تا در مرحله بعد قادر باشد، پل را به دو دندان متصل کند.

پس از آن دندان پزشک معالج، از دندان و فضای بین آنها قالبی آماده کرده و آن را به لابراتوار ارسال می کند. در لابراتوار با استفاده از روش هایی، پل را از موادی مانند فلز، سرامیک یا ترکیبی از آنها می سازند.

تا زمان آماده شدن پل اصلی، توسط پزشک پل موقتی برای حفاظت از دندان های در معرض دید قرار داده می شود. در روش کاشت دندان مصنوعی، این دندان ها به یک پایه پلاستیکی که همرنگ لثه می باشند، متصل می گردند. پایه پلاستیکی ممکن است دارای چارچوب فلزی نیز باشد. این دندان ها از دهان خارج شده و می توان آنها را تمیز کرد.

مراقبت های لازم برای ایمپلنت

مراقبت های پس از کاشت دندان طبیعی

پس از ایمپلنت و کاشت دندان طبیعی، از مسواک زدن در اطراف ناحیه جراحی شده باید خودداری کرد. شستشوی دهان تا هشت ساعت بعد از انجام عمل جراحی توصیه نمی گردد.

استفاده از دهانشویه، نخ دندان، مسواک، برس های بین دندانی و خمیر دندان مخصوص ایمپلنت برای جلوگیری از عفونت لثه مناسب است. از استعمال دخانیات، نوشیدن چای و خوردن قهوه در چند روز اول پس از عمل جراحی خودداری باید کرد. با رعایت موارد فوق خطر عفونت کاهش پیدا  خواهد کرد و نیاز به جراحی لثه نخواهید داشت

سن مناسب برای انجام ایمپلنت و کاشت دندان، زمانی است که رشد فکی و استخوانی فرد کامل شده باشد. بر همین اساس در خانم ها از ۱۶ سال و آقایان از ۱۸ سال به بالا انجام عمل کاشت دندان موردی ندارد.

از مزایای کاشت دندان، به راه حلی بلند مدت و ماندگار، محافظت از دندان های سالم، افزایش اعتماد به نفس، بازیابی طرح لبخند طبیعی و راحتی در همه شرایط زندگی روزمره، را می توان ذکر کرد.

ایمپلنت برای یک دندان، چند دندان و همینطور برای کل دهان قابلیت کاربرد و استفاده را دارد. مراقبت صحیح و مناسب از ایمپلنت های دندانی، سبب دوام و ماندگاری آنها تا آخر عمر می شود.

contact icon جهت دریافت مشاوره با ما در ارتباط باشید تماس با ما
نظرات

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *